Projekt BVFF - publicerade
 
BVFF nummer: 
2017:2-03
Projekttitel 
OptiSalt/GC-väg (Optimering av halkbekämpning på gång- och cykelvägar)
Projektledare/Kontaktperson 
Göran Blomqvist
Telefon 
013-204171
Utförarorganisation 
VTI
Medutförare 
Uppsala kommun, stadsbyggnadsförvaltningen,
Mowic AB,
SMHI.
Bakgrund 
Fler ska cykla, även på vintern. Regionala cykelstrategidokument tas fram runt om i landet och fler och fler kommuner och entreprenörer satsar på nya metoder och material för halkbekämpning av gång- och cykelbanor. I dagsläget har ett 25-tal kommuner testat den så kallade sopsaltmetoden som går ut på att snö/fukt sopas bort med en roterande sopvals och GC-banan halkbekämpas kemiskt med salt, vanligen NaCl, men även tillsatser eller andra salter, till exempel organiska salter förekommer. GC-banors konstruktion och de processer som påverkar fukt- och saltmängd på GC-banor skiljer sig dock från dem som gäller på bilvägar vilket blir problematiskt då majoriteten av tidigare kunskap härstammar från just bilvägar. Detta leder till att många kommuner, beställare och entreprenörer i dagsläget famlar i mörker när det gäller nya metoder på GC-vägar. Pågående och tidigare BVFF-projekt, och annan ny forskning, har dock tagit fram ny kunskap som nu är mogen att kombineras från att vara separata dellösningar till mer kompletta system. Ett av dessa system gäller just massbalansen av fukt (i alla dess former) och salt på GC-banornas yta. Den kunskapen, tillsammans med korrekta väderprognoser är helt avgörande för att kunna bedöma vilken giva av halkbekämpningsmedel som är lämplig under olika väder- och lokala förutsättningar, något som motiveras väl av såväl miljöskäl som av vinterväghållningsentreprenörernas strama budget och hårda krav från beställare och allmänhet.
Sammanfattning 
Fler ska cykla, även på vintern, men vare sig cykelvägars konstruktion, eller de processer som sker på GC-banor liknar det som sker på bilvägar, där majoriteten av den nuvarande kunskapen är hämtad. I nyligen framtagen kunskap finns dock delsystem som här föreslås sättas samman till nya verktyg som syftar till att optimera saltgivor på GC-vägar utan ökad risk för halkolyckor. Kärnuppgiften är att kunna övervaka och förutsäga salt-, fukt och temperaturförhållanden på GC-banor. Därför kombinerar den här projektgruppen bestående av forskare, teknik- och metodutvecklare, tjänsteleverantörer samt beställare och utförare de befintliga kunskapsfragmenten till nya verktyg som demonstreras i verklig driftsmiljö och på produktutvecklingsanläggning.
Förväntat resultat 
Projektet förväntas resultera i verktyg färdiga att användas av beställare, entreprenör eller underentreprenör för optimering av saltgivor i samband med vinterväghållning (sopsaltning) av GC-vägar. Dessutom kommer kunskap om teknik och metoder för övervakning av tillståndet och de processer som är inblandade i tillståndsförändringen på en GC-bana att tillgängliggöras för branschens nytta.
Den presenterade kunskapen och verktygen, främst möjligheten att övervaka väglaget och fukt-/salttillståndet, förväntas även leda till att kunskapsåterföringen och erfarenhetsspridningen bland de drygt tjugotal kommuner som hittills testar sopsaltmetoden på GC-vägar underlättas samtidigt som nytillkommande kommuner snabbare kan ta till sig de nya metoderna.
Plan för resultatspridning och implementering 
Projektet genomförs i nära samarbete med Uppsala kommun som är både beställare och utförare av vinterväghållning av GC-vägar varigenom möjligheten till implementering av framkomna resultat, sensorer och verktyg säkras. Guide för implementering tas fram och publiceras.
I projektet ingår även två workshops (se bilaga sid 33) med referenspersoner och problemägare
Resultaten publiceras i kvalitetsgranskad rapport i VTI:s ordinarie publikationsserie. Delresultat kan lämpligen kvalitetssäkras och spridas genom publicering i vetenskapligt granskad tidskrift eller presentation vid internationell konferens.
En sammanfattande populärvetenskaplig sammanställning sprids gärna i facktidskrift på nordisk nivå.
Tidsramar 
2017-09-01
2019-06-30