Projekt BVFF - publicerade
 
BVFF nummer: 
2020:2-07
Projekttitel 
Effektiv reparation av betongvägar
Projektledare/Kontaktperson 
Johan Silfwerbrand
Telefon 
08-7908033
Utförarorganisation 
KTH
Medutförare 
S:t Eriks
Bakgrund 
Det finns två konkurrerande beläggningsmaterial för högtrafikerade vägar; asfalt och betong. Båda materialen har sina för- och nackdelar. Asfalten är flexibel, ger en god och säker körning (jämnhet och friktion), kan läggas utan fogar, är enkel att reparera, kan återvinnas som ny asfalt och är det billigare alternativet. Betongen är styvare och slitstarkare oberoende av temperatur, deformeras inte under långtidslast, ljusare, brinner inte och har längre livslängd. Nackdelerna är fogarna, produktionskostnaden och svårigheterna att repareras när det så småningom behövs. I en tunnel är betongen ett ännu starkare alternativ pga de speciella förhållanden som råder i den. Ett problem är reparationer som förr eller senare (ofta mycket senare) blir nödvändiga. Här behövs teknik som gör det möjligt att reparerar över natt. Teknik finns internationellt vad gäller såväl platsgjuten betong som förtillverkade betongplattor men dessa tekniker behöver anpassas tíll svenska förhållanden.
Sammanfattning 
Asfalt är det dominerande beläggningsmaterialet i vårt land. Under vissa förutsättningar kan betong dock konkurrera. Det gäller högtrafikerade vägar (nära staden), ytor med stillatående, koncentrerade laster (t.ex. busshållplatser & industriytor) och i tunnlar med särskilda krav på livslängd, beständighet, ljushet, brandbeständighet. Betongvägar har sällan skador men ifall de skadas krävs snabba reparationsåtgärder. Teknik med förtillverkade betongplattor finns i USA men tekniken behöver anpassas till svenska förhållanden. Det är syftet med föreliggande projekt som innehåller följande steg: (1) Litteraturstudier, (2) Genomförande av en internationell workshop för att ta del av inte minst amerikansk erfarenheter, (3) Utveckling av protoyp i form av förtillverkad betongplatta, (4) Utveckling av bruk lämpligt för undergjutning och injektering av hålrum för dymlingar som förbinder plattor med varandra och befintlig betongväg, (5) Fullskaleförsök, (6) Rapport- och artikelskrivning. Akademiskt mål är en licentiatavhandling.
Förväntat resultat 
Metod att snabbt kunna reparera betongvägar med förtilvlerkade betongplattor.
Plan för resultatspridning och implementering 
Ovan nämnda workshop kommer att arrangeras i samarbete med Svenska Betongföreningen och vara öppen för ett fritt deltagande. Därmed kommer de amerikanska erfarenheterna bli direkt tillgängliga för olika intressenter.
Arbetet i projektet kommer att presenteras dels akademiskt i vetenskapliga artiklar i internationella tidskrifter och vid internationella konferenser samt i en licentiatavhandling, dels populärt vid någon nationell konferens och i tidskriften Betong.
Tidsramar 
1 oktober 2020 till 31 december 2022.