Projekt BVFF - publicerade
 
BVFF nummer: 
BVFF 2019:2-05
Projekttitel 
Friktionsrestriktioner för nya beläggningar – utvärdering av tidigare resultat
Projektledare/Kontaktperson 
Anna Arvidsson
Telefon 
031-750 26 15
Utförarorganisation 
VTI
Medutförare 
Beroende på vilka beläggningsentreprenader som vi kommer att använda i försöket, kommer vi att samarbeta med de eller den entreprenören.
Ansökan till SBUF kommer att göras i samarbete med NCC Roads
Bakgrund 
Vägens friktion är troligen den egenskap hos vägytan som har störst betydelse för trafiksäkerheten. När en ny beläggning läggs varnas trafikanterna normalt genom skyltning. Skyltningen utförs som en säkerhetsåtgärd tills en friktionsmätning kunnat avgöra om vägen uppfyller friktionskraven.
Idag finns inga riktlinjer för när friktion ska mätas på en sträcka med en ny beläggning. Den mäts vanligtvis när tillfälle ges, vilket oftast är inom en månad. I den tidigare studien (BVFF 2016-006) där fyra objekt mättes var slutsatsen att en friktionsmätning bör utföras efter ca tre veckor, om det inte uppstod några uppenbara friktionsproblem. Våra resultat visade entydigt att en mätning på en helt ny yta överskattar vägens friktion mot senare nivåer, därför är det viktigt att inte mäta för tidigt.
I den tidigare studien gjordes även en olycksstudie där det utifrån det tillgängliga materialet inte gick att se några tydliga samband mellan olyckor, beläggningens ålder och beläggningstyp. Det fanns möjligtvis en antydan att det skedde fler olyckor när beläggningen var ny. Utan att vara signifikant var olycksrisken 18 procent högre de första 30 dagarna, men det skulle behövas ett större material för att kunna säkerställa den trend som antyddes.
Sammanfattning 
I ett BVFF-projekt som avrapporterades 2019 drogs slutsatserna att en ny beläggning, som inte trafikerats av allmän trafik, har hög friktion. Uttalandet baseras endast på resultatet från fyra vägsträckor med två olika beläggningstyper. Huvudsyftet med detta projekt är att fastställa hur friktionen förändras under den första tiden efter att vägbeläggningen är lagd och trafikpåsläpp sker. Vi vill dels verifiera resultaten från den förra studien genom tester på samma beläggningstyper (ABS och ABT) och dels utöka den med andra vanliga beläggningstyper, MJOG och IMT och eventuellt en osopad ytbehandling. Detta vill vi undersöka genom att göra riktade friktions- och vägytmätningar på olika vägobjekt strax efter beläggningsåtgärd och ca 8 veckor framåt i tiden. Makrotexturen är en viktig komponent för högfartsfriktionen och därför ska den också ingå i studien. Ambitionen är att kunna avgöra om nylagda vägavsnitt har nedsatt friktion och ge rekommendationer hur skyltning till trafikanter ska ske i samband med beläggningsarbeten och nybyggnationer.
För att avgöra den reella risken för olyckor på nya beläggningar vill vi också repetera den olycksstudie som gjordes i den tidigare studien med ett större underlag. Vi hoppas kunna avgöra om det finns en signifikant ökad risk för olyckor på nya beläggningar som antyddes i den förra studien. Detta motiverar att friktionsmätning och ev. texturmätning måste göras på nya beläggningar.
Förväntat resultat 
Projektet förväntas att ge en ökad kunskap av hur friktionen varierar under den första tiden från trafikpåsläpp när beläggningen är nylagd. Förväntat resultat är även att med större säkerhet kunna utfärda rekommendationer för när uppföljande friktionsmätningar ska utföras, men även hur varningsskyltar ska sättas upp för att bibehålla en hög säkerhet på vårt vägsystem och minska risken för trafikolyckor efter ett beläggningsarbete genom att höja medvetandegraden. Vi har även för avsikt att kunna koppla hög/låg friktion till rådande väder samt vägytans textur.
Vi planerar att ge ut en sammanfattande skrift med råd och rekommendationer för friktionsmätning i samband med läggande av ny beläggning. Skriften ska kunna adapteras av Trafikverket i rådande metodbeskrivning (TDOK) för friktionsmätning.
Plan för resultatspridning och implementering 
Projektet dokumenteras i en VTI rapport och redovisas för Trafikverket. Utöver rapporten där metod och försöket beskrivs sammanfattas väsentliga delar av resultatet i en kortfattad skrift med arbetsnamnet ”Rekommendationer vid mätning av friktion och textur på nya beläggningar”.
Delresultat kommer att presenteras på Transportforum i januari 2020 eller 2021, samt i sin helhet i januari 2022. Troligtvis kommer även resultat att presenteras på andra konferenser/seminarier som ex. Asfaltskolans metoddag.
Förhoppningen är att kunna bidra med kunskap till rekommendationer för hur en nybelagd väg ska skyltas för att trafikanterna ska kunna färdas säkert i alla skeden av vägens bruksskede.
Tidsramar 
Start: Augusti 2019
Slut: Mars 2022