Projekt BVFF - publicerade
 
BVFF nummer: 
2012-064
Projekttitel 
Kompatibilitet fordon/vägutrustning
Projektledare/Kontaktperson 
Jan Wenäll
Telefon 
013-204373
Utförarorganisation 
VTI
Medutförare 
-
Bakgrund 
I dagsläget fungerar vägräcken bäst när en ”vanlig” personbil kör på dem, man kan starkt förenklat säga att de har en verksam höjd på cirka 55 cm. Vi vet alla att det finns höga fordon (SUV-ar och familjebussar) och låga bilar som är mera sportiga. Men hur ser dessa fordon ut egentligen? Kan vi beskriva dem mera tekniskt? Det finns risk att fordon som inte är kompatibla med ”standardhöjden” 55 cm inte får optimalt skydd av ett vägräcke. Skall vägräcken se annorlunda ut i framtiden? Ska bilar se annorlunda ut i framtiden? Vägräcken står ute på vägen i 25-30 års tid. Hur säkerställer vi att räcken som monteras idag är framtidssäkra?
Sammanfattning 
Hur ”gifter man ihop” modern bildesign med vägutrustning? Framtidens fordon kanske både är högre och lägre än dagens ”vanliga” personbilar. Kan vi beskriva dessa mera tekniskt? Så att det går att även skriva en kravspecifikation för vägräcken, som är kompatibla med framtidens fordon.
Förväntat resultat 
Om jag visste vad jag gjorde, så skulle jag inte kalla det forskning… (A. Einstein)
VTI tror att det går att påvisa hypotesen att räckens höjd är en mycket väsentlig parameter för vägräckets funktionalitet. Dock, det är inte huvudfokus på projektet, utan just interaktionen mellan fordon och räcken. Förhoppningen är att kunna påvisa att det är viktigt att framtida fordon har en slags verksam deformationsdel som i höjd- och energiabsorption är kompatibel med vägutrustningen.
Framförallt kommer resultatet att kunna användas som indata i pågående arbete med EN1317 via VTI’s och Trafikverkets medverkande i CEN’s arbetsgrupper. Det är ganska uppenbart att man enkelt kan implementera krav eller föreskrifter om viss verksam räckeshöjd i framtida versioner av VGU (Vägars och Gators Utformning). Det är sannolikt svårare, men troligen nödvändigt, att försöka påverka fordonstillverkare och framtida bildesign. Man kan tänka sig ett slags kompatibilitetsprov med vägutrustning som på något sätt vävs in i framtida EuroNCAP-tester eller liknande.
Plan för resultatspridning och implementering 
Ända sättet att snabbt få ut resultatet ”på vägen” är att påverka inköpsrutiner för vägutrustning, dvs. påverka framtida VGU. Det görs lättast via upparbetade kontakter med Trafikverket. På lite längre sikt kan CEN-arbetet och framtida EN1317 dra nytta av kunskaperna.
En VTI Rapport skrivs, med fördel på engelska.
Om möjligt, så försöker projektet etablera kontakt med någon/några biltillverkare för spridning i dessa led.
Tidsramar 
-