Projekt BVFF - publicerade
 
BVFF nummer: 
2013-037
Projekttitel 
Procedurer för att kvalitetssäkra vägytedata, en kartläggning och förslag till framtida metoder
Projektledare/Kontaktperson 
Leif Sjögren
Telefon 
0703218275
Utförarorganisation 
VTI
Medutförare 
Ramböll, Destia, Vectura, referensgrupp (TRV)
Bakgrund 
Grunden för all forskning, utredning och uppföljning av måluppfyllese bygger på att data finns. Kravet på data måste därför vara stor vad gäller kvaliteten. Man måste veta vilken noggrannhet den har och hur relevant den är. Tyvärr är detta i de flesta fall bristande. Tack vare den ständiga teknikutvecklingen föreslås i ökande takt nya metoder som inte gör det lättare att kvalitets säkra data. Det är nödvändigt att ställa krav och utveckla metoder som kan verifiera eller till och med certifiera kvaliteten. Data hamnar i olika databaser men måste senare kopplas samman för olika ändamål (forskning, planering och måluppföljning). Detta, sammakopplingen av data fungerar inte bra idag. Det är dags att anse data som en värdefull tillgång som kräver en väl planerad hantering för att behålla sitt värde. Dålig eller felaktig data ger fel beslut som kostar mängderdyrbar att reparera. Med vägytedata och kraven på denna från planeringsverktygen (PMS) som utgångspunkt vill detta projekt föreslå procedurer och metoder för att kvalitets säkra data. Här finns redan en etablerad procedur som kan vara förebild för flera områden. Kvaliteten kan kravställas i olika tidperspektiv. För dessa tidssegment är det olika ”stakeholders” i fokus.
1. Krav före datainsamling
2. Kvalificeringskrav för utförare av datainsamling
3. Kvalitetskrav under uppdrag
4. Krav vid data management
Sammanfattning 
Grunden för all forskning, utredning och uppföljning av måluppfyllese bygger på att data finns. Kravet på data måste därför vara stor vad gäller kvaliteten. Man måste veta vilken noggrannhet den har och hur relevant den är. Tyvärr är detta i de flesta fall bristande. Tack vare den ständiga teknikutvecklingen föreslås i ökande takt nya metoder som inte gör det lättare att kvalitetssäkra data. Det är nödvändigt att ställa krav och utveckla metoder som kan verifiera eller till och med certifiera kvaliteten. Data hamnar i olika databaser men måste senare kopplas samman för olika ändamål (forskning, planering och måluppföljning). Detta, sammakopplingen av data fungerar inte bra idag. Det är dags att anse data som en värdefull tillgång som kräver en väl planerad hantering för att behålla sitt värde. Dålig eller felaktig data ger fel beslut som ä dyrbar att reparera. Med vägytedata och kraven på denna från planeringsverktygen (PMS) som utgångspunkt vill detta projekt föreslå procedurer och metoder för att kvalitetssäkra data. Här finns redan en etablerad procedur som kan vara förebild för flera områden. Kvalitetssäkring av data och mätmetoder är vidare efterfrågade från övriga Europa och en gemensam standard bör eftersträvas.
Kvaliteten kan kravställas i olika tidperspektiv. För dessa tidssegment är det olika ”stakeholders” i fokus.
1. Krav före datainsamling
2. Kvalificeringskrav för utförare av datainsamling
3. Kvalitetskrav under uppdrag
4. Krav vid data management
Detta projekt vill göra en specifik beskrivning av metoder som borde ingå i en kvalitetshantering av vägytedata, föreslå olika nivåer av kvalitet för olika ändamål inklusive principer för lämpliga kvalitetsprocedurer. Utöver nyttan för att få kvalitetssäkrad vägytedata kan framtagna principer och procedurer vara en förebild för andra områden. Focus för projektet och den arbetsmetod som väljs är att:
1. Se över nuvarande kvalitetssystem
2. Dokumentera nuvarande kvalitetssystem
3. Identifiera brister i nuvarande kvalitetssystem
4. Föreslå förändringar
Detta blir en objektiv granskning av Trafikverkets hantering av vägytedata
Förväntat resultat 
Resultatet från projektet är förutom en dokumentation över läget för nuvarande kvalitetssystem ett förslag på ett framtida system men också så långt möjligt metodbeskrivning för de olika faser som kan ingå i en kvalitetssäkring enligt listan nedan:
1. Krav före datainsamling
2. Kvalificeringskrav för utförare av datainsamling
3. Kvalitetskrav under uppdrag
4. Krav vid data management
En del i kvalitetssäkring är att veta vilken noggrannhet som gäller. I praktiken kräver detta att en refersn finns att relatera resultat med eller att certifiera instrument emot. En del av projektet innebär att studera vilka dessa är och om de är tillräckliga.
Plan för resultatspridning och implementering 
Först och främst bildas en referensgrupp med de intressenter som ingår:
Mätbolag (Destia, Ramböll, Vectura, NCC ev FUGRO) Dessa är tillfrågade om de vill ingå men alla har ännu inte svarat.
Användare av data (VTI, Trafikverket)
Dessa är med andra ord både mottagare och delaktiga i granskning av projektets utveckling.
Dokumentationen ska vara sådan att den utgör ett tillräckligt nderlag för att ingå i t.ex. Trafikverkets tekniska beskrivningar.
Tidsramar 
20130201 till 20140331