Projekt BVFF - publicerade
 
BVFF nummer: 
2016:2-04
Projekttitel 
Hållbara betongvägar – underhåll (del I) och produktion (del II)
Projektledare/Kontaktperson 
Mats Gustafsson
Telefon 
013-204326
Utförarorganisation 
VTI
Medutförare 
CBI Betonginstitutet,
KTH - Maskinkonstruktion Tribologi,
KTH - Byggvetenskap
Trafikverket,
Cementa AB,
Skanska Sverige AB,
Stockholms Universitet,
Miljöförvaltningen Stockholms stad
Bakgrund 
Anläggningsprojekt inom transportsektorn, såväl nya projekt som renoverings- och upprustningsprojekt, kräver olika typer av lösningar. Den 1 juni 2015 ändrades tillåten bruttomaxvikt för lastbil med släp från 60 till 64 ton [ref 1] Ytterligare höjningar av tillåten maxvikt kan komma att tas i framtiden. På hårt trafikerade motorvägar för tunga fordon är betong i regel det bästa alternativet för en vägbeläggning, eftersom betongbeläggningars styvhet och hållfasthet medför ett mindre rullmotstånd, lägre bränsleförbrukning, lägre slitage och därmed lägre underhållskostnader och längre livslängd [ref 2] En fungerande betongbeläggning ger under sin livscykel därför både ekonomiska och miljömässiga fördelar. Betongbeläggningar utgör ett kompletterande alternativ till andra typer av vägbeläggningar. I ett internationellt perspektiv, saknar Sverige idag praktisk kompetens avseende projektering, produktion och underhåll av betongväg. Sverige behöver öka kompetensen för projektering av betongväg, både när det gäller produktion och underhåll. Ett fåtal betongvägar han anlagts i Sverige. En del av dessa vägar har uppvisat en hållbarhet motsvarande ställda krav eller bättre, medan däremot andra vägsträckor drabbats av skador och slitage från dubbdäck tidigare och i större utsträckning än förväntat. En viktig aspekt är därför att utveckla och förbättra vägbetong anpassade till nordiska förhållanden med användning av dubbdäck och större tillåtna maxvikter, vilket projektet vill åstadkomma.
Sammanfattning 
Högre tillåtna bruttovikter för lastbilar med släp ökar kravet på hållbara vägbeläggningar. Eftersom betongbeläggningar är slitstarka och har hög styvhet är de lämpliga för vägar med sådan tung trafik. Med ny kunskap skall hållbara och samtidigt miljövänliga betongvägar kunna projekteras, inom rimliga materialkostnader för produktion. Betongbeläggningar skall ha förmåga att motstå slitage från dubbdäck och höga trafiklaster samt vara anpassade för underhåll när sådant blir aktuellt. Kostnadseffektiva produktions- och underhållsmetoder av betongvägar skall utvecklas utifrån ett LCC-perspektiv. Målet är att utveckla den svenska anläggningsindustrins kompetens för produktion och underhåll av betongväg.
Förväntat resultat 
Projektet kommer att bygga upp kompetens hos både akademien och industrin beträffande betongbeläggningar. Spetskompetens kommer att erhållas beträffande nötningsmekanismer av vägbetong och asfalt från dubbdäck. Nya kanaler för samverkan mellan beställare, akademi och branschen kommer att skapas. Den svenska anläggningsindustrins kompetens för projektering av betongväg, materialval för vägproduktion, utläggning och underhåll av betongbeläggningar kommer att utvecklas inom projekt del I.
I del II kommer Anläggningsindustrin att få upp ögonen för fördelar med vägbetong. En eller ett par vägsträckor med nyutvecklad hållbar och kostnadseffektiv betongbeläggning kommer att utläggas och utvärdering av den kommer att genomföras under ett års tid och vara klar innan projekttidens utgång. Slitage och partikelemissioner, samt rullmotstånd och buller kommer att utvärderas och jämföras med en referensasfalt.
Plan för resultatspridning och implementering 
Materialutvecklingen och provningen av materialet kommer att kunna leda till mellan 5 - 10 vetenskapliga publikationer inklusive konferensbidrag (Transportforum och internationella konferenser). Produktionen av provsträckorna samt utvärderingen av dessa kommer att komma hela anläggningsbranschen till del genom facktidskrifter, seminarier och kursverksamhet, men i viss mån även till akademien.
Tidsramar 
Del I, juni 2016 - maj 2019, denna ansökan
Del II, juni 2019 – juni 2021, ansöks senare