Projekt BVFF - publicerade
 
BVFF nummer: 
BVFF 2021:1-04
Projekttitel 
Nollutsläppsentreprenad – en förstudie för lösningar inom väganläggningsbranschen
Projektledare/Kontaktperson 
Nicole Kringos
Telefon 
08-790 87 00
Utförarorganisation 
KTH
Medutförare 
Infrasweden2030
KTH Road2Science Center
KTH Transport Plattform
NCC och anläggningsforum
Bakgrund 
Idag finns flera tekniska lösningar för att etablera en nollutsläppsentreprenad. Som många andra omställningar behövs dock ett samlat grepp utefter en komplex värdekedja, som inkluderar samtliga flaskhalsar, som visar att det är praktiskt och regelmässigt möjligt och som därmed sammantaget minskar risken för samtliga parter att genomföra en omställning. Frånvaron av en "first mover" -mekanism (som driver på innovation i många branscher), komplexa intressentnätverk, felinriktade incitamentsstrukturer, delat ägda kontra individuellt ägda resurser och riskavvikande, gör bland annat implementeringen av förändringar i denna sektor så komplexa. Projektförslaget baseras på principen med entreprenöriella upptäckarprocesser (EDP) och kommer att drivas, baserat på analyser och relevanta teorier i förändringsstyrning. Genom att fånga både de systemiska och de enskilda intressenternas utmaningar kommer såväl detta projekt som den planerade efterföljande test- och demonstrationsanläggningen att drivas som en systemdemonstrator.
Sammanfattning 
Projektet avser att knuffa igång arbetet med nollutsläppsentreprenad genom att i denna förstudie skapa ett förankrat kunskapsunderlag som kan ligga till grund för en fullskaligt test- och demonstrationsmiljö, inom ramen för Infraswedens arbete med enskilda projekt, med fokus på tvärförbindelsen i Södertörn. Projektresultatet ska ligga till grund för beslut att genomföra en större test- och demonstrationsanläggning, en systemdemonstrator som utefter hela förädlingskedjan demonstrerar genomförandet av nollutsläppsentreprenad och som därmed katalyserar såväl skärpta upphandlingskrav som näringslivets investeringsbeslut mot en sannolik ny marknad, nationellt och internationellt.

Under 2021 kommer projektet att genomföra fyra seminarier där relevanta aktörer samlas och där, mellan mötena, en förankrade projekt- och färdplan arbetas fram. Vid det sista seminariet kommer diskussionen att fokusera på hur förslaget ska genomföras, finansieras och kunna ge avsedda effekter.
Det test- och demonstrationsprojekt denna förstudie är tänkt att kunna starta upp ska ligga till rund för att upphandlingskrav kan skärpas och näringslivet kommer finna trygghet i att marknaden expanderar för att därmed kunna ta sina respektive investeringsbeslut att stärka upp produktionen av den utrustning som behövs.

Projektet kommer att drivas av KTH och genomföras i nära samverkan med Infrasweden2030, Trafikverket, Tvärförbindelse Södertörn samt branschprogram och näringsliv.
Förväntat resultat 
Upphandlande och kravställande offentliga organisationer, primärt Trafikverket men även någon eller några kommuner kommer att bidra och få insikt samt medverka i att underlaget och processen för ett större projekt, tvärförbildelse Södertörn, får förutsättningar, tex via att en innovationsupphandling eller annan kravställande innovativ process etableras och genomförs.
Akademin, primärt via KTHs Transport Platform, Road2Science och Infrasweden2030, kommer att bidra, analyserar och ta till sig information samt förbereda för uppstart av relaterade långsiktiga insatser inom området
Näringslivet, fordonsindustrin, anläggningsindustrin, kraftförsörjningsindustrin samt andra, gärna multidisciplinära eller nya discipliner, har medverkat i framtagandet och själva, i respektive organisation, ha nått en punkt där sannolikheten att detta industrisegment kommer att ta fart och växa.
Det övergripande förväntade resultatet är att tillräckligt många relevanta parter ska stå bakom arbetet med färd- och projektplanen för ett fullskaligt test- och demonstrationsprojekt så att det kan startas upp och därmed katalysera omställningen till nollutsläppsentreprenad och en utsläppsfri väganläggningsbransch.

Några resultat av projektet är att parterna träffas och:

(i)kommer överens om att omställningen ska ske;
(ii)känner till tidspressen;
(iii)har en ökad förståelse för de utmaningar som måste övervinnas, både individuellt och gemensamt;
(iv)har en ökad förståelse för de investeringen som måste göras, både individuellt och gemensamt;
(v)har till och med nått en inblick i nya partnerskap som kan/borde göras
Plan för resultatspridning och implementering 
Genom seminarier och medverkande organisationers kanaler kommer information om projektet och dess resultat att spridas, via nyhetsbrev, åsiktsartiklar, en vitbok och vetenskapliga artiklar.
Förslaget till implementering kommer att grunda sig på färdplanen för ett fortsatt arbete, för alla intressenter och för en fullskaligt test- och demonstrationsmiljö, initialt med fokus på tvärförbindelsen i Södertörn. Förutom att leverera en färdplan, ett förslag till fortsatt projekt samt så långt möjligt en förankring och finansiering av fortsättningen. Projektet kommer också att bidra till en stimulering av de parter som kommer att behöva agera för att en omställning ska ske.
Tidsramar 
2021-01-01 – 2021-12-31