Projekt BVFF - publicerade
 
BVFF nummer: 
2013-058
Projekttitel 
Nyckeltal för energi i vägprojekt
Projektledare/Kontaktperson 
Lennart Folkeson
Telefon 
0702-9174202
Utförarorganisation 
VTI
Medutförare 
Projektet är nära kopplat till ERA-NET-projektet SUNRA. Möjlig medverkan av KTH/ABE (Marko Granroth)
Bakgrund 
Bedömningssystem för långsiktig hållbarhet hos vägprojekt är ett område under snabb utveckling internationellt. I USA används exempelvis systemet GreenRoads och i Storbritanniten CEEQUAL, som också nyligen börjat testas i Sverige. VTI deltar i det nystartade ERA-NET-projektet SUNRA (Sustainability—National Road Administrations) som har till syfte att ta fram ramverk för system för hållbarhetsbedömning dels av nationella vägverk i Europa, dels av vägprojekt. VTI har ansvar för den projektdel som avser att ta fram ett ramverk för ett bedömningssystem för vägprojekt. Ramverket ska bygga på och ta hänsyn till varierande strukturer hos befintliga bedömningssystem. Ramverket ska vara tillräckligt flexibelt för att kunna anpassas till olika förhållanden i europeiska länder men också tillräckligt robust för att möjliggöra jämförelser mellan länderna. Ramverket ska utformas för bedömningssystem som poängsätter många olika aspekter av hållbarhetsbegreppets tre dimensioner, den ekonomiska, den sociala och den miljömässiga Energianvändning är en av flera bedömningsaspekter.
Sammanfattning 
Projektet syftar till att i arbetet inom ERA-NET-projektet SUNRA möjliggöra en djupare och i den praktiska verksamheten förankrad behandling av för svenska förhållanden angelägna hållbarhetsaspekter i det ramverk som ska tas fram för hållbarhetsbedömning av vägprojekt. Den svenska projektdelen avser ta fram mer genomarbetade nyckeltal för en rad viktiga hållbarhetsaspekter. Resultatet utgörs främst av en fördjupad behandling av indikatorer (nyckeltal) och mått (sorter för mätning av indikatorerna) för de hållbarhetsaspekter som ingår i ramverket. Fördjupningen inriktas mot att variablerna, nyckeltalen och måtten ska väljas med hänsyn till den svenska planeringspraktiken, inte minst i fråga om transportpolitiska mål, miljömål och andra prioriteringar men även användbarheten i exempelvis upphandlingar och miljöuppföljningar. Sökt projekt förväntas därför öka användbarheten av en av SUNRA-projektets huvudprodukter, ramverket för hållbarhetsbedömning av vägprojekt, i den svenska vägsektorn. Projektarbetet genomförs i nära samverkan med ordinarie SUNRA-projekt. NCC, Peab, Skanska och Svevia medverkar i utvärderingen av en testversion av ramverket. Beställare och projektledare vid TRV, vägkonstruktionsbranschen, DoU-entreprenörer, MKB-konsulter och andra aktörer kommer att få ett verktyg för strukturerad bedömning av miljömässig, social och ekonomisk hållbarhet hos vägprojekt. Inte minst vid användning i upphandlingar förväntas verktyget kunna bidra till ökad miljömässig, social och ekonomisk hållbarhet hos vägar som planeras, byggs och underhålls i Sverige. Ettårsprojekt.
Förväntat resultat 
Resultatet utgörs främst av en fördjupad behandling av indikatorer (nyckeltal) och mått (sorter för mätning av indikatorerna) för de hållbarhetsaspekter som ingår i ramverket för hållbarhetsbedömning av vägprojekt. (Ett exempel: sorten ”ton emitterad koldioxid från byggtrafiken” som mått på indikatorn ”utsläpp av klimatgaser” för hållbarhetsaspekten ”klimatpåverkan”.) Fördjupningen inriktas mot att variablerna, nyckeltalen och måtten ska väljas med hänsyn till den svenska planeringspraktiken, inte minst i fråga om transportpolitiska mål, miljömål och andra prioriteringar men även användbarheten i exempelvis upphandlingar och miljöuppföljningar. I görlig mån kommer även drift och underhåll att inkluderas i utvecklingen av ramverket. Vidare kommer projektet att beskriva hur analysverktygen LCC och CBA kan samverka med systemet för hållbarhetsbedömning. (Det ordinarie SUNRA-projektet kommer endast översiktligt att behandla upphandling, DoU samt bedömningssystemets förhållande till LCC och CBA.)
BVFF-förstärkningen förväntas därför öka användbarheten av en av SUNRA-projektets huvudprodukter, ramverket för hållbarhetsbedömning av vägprojekt, i den svenska vägsektorn. Beställare och projektledare vid TRV, vägkonstruktionsbranschen, MKB-konsulter, DoU-entreprenörer och andra aktörer kommer att få ett verktyg för strukturerad bedömning av miljömässig, social och ekonomisk hållbarhet hos ett vägprojekt. Inte minst vid användning i upphandlingar förväntas verktyget kunna bidra till ökad hållbarhet (sustainability) hos vägar som planeras, byggs och underhålls i Sverige.
Projektresultatets användningsområde omfattar planering, upphandling, byggande, DoU och uppföljning av vägprojekt och de aktörer som är involverade i dessa processer.
En BVFF-förstärkning kan ge den svenska delen av SUNRA-projektet möjlighet att visa på användbarheten av hållbarhetssystem t ex vid upphandling och miljöuppföljning. I många länder är dessa funktioner föga utvecklade, och här kan dessa länder förhoppningsvis hämta inspiration från Sverige.
Projektet kan även ge synergi med VTI:s nystartade projekt MRV (Measurement, Reporting, Verification) om klimat- och energieffekter av transportåtgärder i utvecklingsländer (K Robertson; STEM-finansiering). Möjligen kan sökt projekt även dra nytta av VTI-projektet Energieffektivisering av vägbelysning (Jägerbrand). Projektet kan komma att identifiera behov av följdprojekt, t ex inriktade mot fördjupning av energianvändning och miljöpåverkan av DoU-åtgärder men även tillämpning inom järnvägstransportsystemet (upphandling; byggande/upprustning och DoU av järnväg).
Plan för resultatspridning och implementering 
Implementering ingår inte i projektet. Trafikverkets och de fyra stora entreprenörernas engagemang och medverkan i projektet utgör dock viktiga steg mot implementering i vägplaneringen och branschen. Inom projektet planeras en workshop för att sprida information om SUNRA:s resultat. Workshopen, som anordnas mot slutet av projektet, kommer att vända sig till väghållare, vägbyggnadsbranschen, DoU-entreprenörer, MKB-konsulter och andra tilltänkta användare. Projektet väntas ge en kraftig förstärkning av den begynnande användningen av system (t ex CEEQUAL) för bedömning (poängsättning) av miljömässig och annan hållbarhet hos vägprojekt i Sverige.
Tidsramar 
Start snarast, avslut 2013-12-31 (då även SUNRA avslutas).
2013 kv 1 2013 kv 2 2013 kv 3 2013 kv 4
Utveckling av första version av ramverket x
Inhämtande av synpunkter från entreprenörerna (parallellt med SUNRA:s test av ramverket hos tre vägmyndigheter i Europa) x x
Förbättring av ramverket (efter test) x
Dokumentation av ramverket x x
Workshop Sverige x
Start snarast, avslut 2013-12-31 (då även SUNRA avslutas).
2013 kv 1 2013 kv 2 2013 kv 3 2013 kv 4
Utveckling av första version av ramverket x
Inhämtande av synpunkter från entreprenörerna (parallellt med SUNRA:s test av ramverket hos tre vägmyndigheter i Europa) x x
Förbättring av ramverket (efter test) x
Dokumentation av ramverket x x
Workshop Sverige x
Slutrapport x

Start snarast, avslut 2013-12-31 (då även SUNRA avslutas).