Projekt BVFF - publicerade
 
BVFF nummer: 
BVFF 2021:2-02
Projekttitel 
Cykelvägars nedbrytning - doktorand
Projektledare/Kontaktperson 
Anna Niska
Telefon 
+46709430418
Utförarorganisation 
VTI
Medutförare 
Doktoranden är inskriven vid KTH där också huvudhandledare Sigurdur Erlingsson är adjungerad professor. Trafikverkets kontaktperson Per Viktorsson deltar i doktorandprojektets referensgrupp liksom Christian Stjernquist från Ramböll, m.fl.
Bakgrund 
Drift och underhåll av cykelvägar är en utmaning för väghållare. Förutom att området är relativt eftersatt kunskapsmässigt behöver det också lyftas med anledning av mål om ökad och säker cykling. De senaste åren har forskning bedrivits kring vinterdrift av cykelvägar, medan nedbrytning och underhåll av cykelvägars konstruktion inte studerats nämnvärt. Det mesta av kunskapen kring nedbrytning gäller större vägar och förutsättningarna är helt annorlunda för cykelvägar. Exempelvis är en vanlig orsak till skador på cykelvägar uppgrävning för reparation av ledningar placerade i eller under vägkonstruktionen. Dåligt utförda lagningar kan spoliera en i övrigt fin cykelväg. Även en rätt utförd lagning ger konstruktionen försämrade egenskaper. Underhållsbehovet beror på överbyggnadens konstruktion, typ av beläggning, dränering och påverkan från intilliggande vegetation genom t.ex. rotinträngning. Hur omfattande åtgärd som krävs är beroende av skadans art och omfattning, vilket kan relateras till den nedbrytningsprocess som orsakat skadan. Medan en bilväg påverkas av slitage är det främst tjäle och belastning av enstaka tunga fordon som bryter ner en cykelväg, med sprickor, ojämnheter och sättningar som följd. Mer ytlig nedbrytning sker genom åldring, vilket resulterar i stensläpp och krackelering. Det behövs en ökad kunskap om de processer som leder till nedbrytning av cykelvägar för att kunna planera underhållet, men också för att anpassa konstruktionen för ökad kostnadseffektivitet.
Sammanfattning 
Målet med projektet är att få en ökad kunskap om de nedbrytningsprocesser som verkar på en GC-väg för att ge underlag till dimensionering samt underhållsplanering, men också för att anpassa konstruktionen för ökad kostnadseffektivitet. Projektet utgör andra halvan i ett doktorandprojekt i samarbete med KTH som finansieras fram till Lic inom forskningsprogrammet MISTRAInfraMaint.

Projektförslaget knyter an till forskningsprojektet ”Cykelkomfort” som nyligen beviljats via BVFF och genomförs av VTI i samarbete med Ramböll. Det projektet syftar till att definiera ett relevant komfortmått baserat på jämnhet som beskriver cyklisters åk-kvalitet. Måttet ska kunna användas vid kravställning och kontroll av nyanläggning av cykelvägar samt för att beskriva underhållsbehovet på befintliga ytor.

Det här föreslagna projektet ska istället beskriva orsaker bakom den nedbrytning som kan identifieras vid en tillståndsmätning. Med hjälp av upprepade fallviktsmätningar studeras påverkan på konstruktionen under framförallt tjällossningsperioden. För att ytterligare studera nedbrytning vid olika vattenkvoter görs kontrollerade studier med hjälp av en instrumenterad konstruktion i HVS-anläggningen och/eller på VTI:s cykeltestbana. En kartläggning görs för att studera driftfordons påverkan på GC-vägar såsom kantdeformationer och sättningar.
Förväntat resultat 
Enligt TRVK Väg dimensioneras GC-vägar enligt samma metod som normala vägar med 150 000 standardaxlar som trafiklast under sin livstid. Detta beskriver dåligt det aktuella belastningsfallet. Här behövs en bättre kunskapsuppbyggnad. Projektet ska därför bidra med en ökad kunskap om de nedbrytningsprocesser som verkar på en GC-väg för att ge underlag till dimensionering av GC konstruktioner och deras underhållsplanering, men också för att anpassa konstruktionen för ökad kostnadseffektivitet. På lång sikt är förhoppningen att projektet ska bidra till mer ändamålsenliga konstruktioner och effektivare underhåll av cykelvägar för att därmed förbättra cyklisters säkerhet, framkomlighet och komfort.

Delar av den kunskap som tas fram i projektet kan komma att inarbetas i Trafikverket ordinarie rekommendationer/riktlinjer för konstruktion av gång- och cykelvägar (i TRVK Väg).

Eftersom projektet bidrar med fördjupad kunskap kring driftfordonens påverkan på GC-vägars konstruktion kan det också komma att användas som underlag för rekommendationer/riktlinjer för drift av gång- och cykelvägar i t.ex. GCM-handboken.

Den del av doktorandprojektet som denna ansökan avser ska leverera minst två vetenskapliga artiklar och en doktorsavhandling.

Projektet kommer att bidra till långsiktig kompetensuppbyggnad och kompetensförsörjning genom att resultera i en disputerad forskare inom ämnet vägbyggnad med koppling till cykeltrafik.
Plan för resultatspridning och implementering 
Resultaten från projektet dokumenteras i en doktorsavhandling och i minst två vetenskapliga artiklar. Delar av resultaten kommer också att spridas via föredrag på konferenser och workshops. Projektnyheter och projektresultat sprids löpande via Cykelcentrums, VTI:s kanaler och MISTRAInfraMaints kanaler (nyhetsbrev, VTI-aktuellt, hemsidor, webinarier, internationella nätverk osv). Projektresultat implementeras direkt i den/de kommuner där fältstudierna genomförs (Linköping?, Lund?). Valda delar av resultaten kan också komma att resultera i specifika styrdokument och/eller inarbetas i befintliga råd och riktlinjer (exempelvis Trafikverkets TRVK Väg, den uppdaterade versionen av GCM-handboken, tekniska handböcker i kommunerna, mm).
Tidsramar 
Start: 2022-01-01, Slut: 2023-12-31