Projekt BVFF - publicerade
BVFF nummer:
BVFF 2021:1-03
Projekttitel
Nedfräst givare för sidolägesmätning
Projektledare/Kontaktperson
Håkan Wilhelmsson
Telefon
013-204360
Utförarorganisation
VTI
Medutförare
-
Bakgrund
Ett nordiskt certifieringssystem för vägmarkeringsmaterial har nyligen införts i Danmark, Norge och Sverige. Systemet innebär att vägmarkeringsmaterial som köps in av de statliga vägmyndigheterna i dessa länder ska vara certifierade, dvs de måste ha klarat funktionskrav för ett visst antal hjulpassager vid provning på allmän väg.
Vägmarkeringsmaterial som ska provas läggs ut i nio linjer (0,15 x 2,5 m) tvärs körfältet. De nio linjerna kommer att utsättas för olika grad av slitage från trafiken, där de som ligger i hjulspåren utsätts för mest slitage. Materialen certifieras i relation till hur många hjulpassager de tål med bibehållen funktion (retroreflexion, luminanskoefficient, friktion och färgkoordinater).
Noggranna mätningar av trafikens sidoläge är en förutsättning för att kunna avgöra hur många hjulpassager varje linje utsätts för. Idag mäts sidoläget med VTI:s system TA89, där koaxialkablar limmas fast på vägytan. Systemet har hög upplösning (1 cm) och ger mätdata med god tillförlitlighet, men det kan endast användas under sommarhalvåret eftersom kablarna förstörs av dubbdäck och snöplogning.
Idag mäter vi sidoläge under en vecka varje höst på de nordiska provplatserna. Det innebär att mätdata inte avspeglar de variationer i sidoläge över året som kan förväntas, t ex relaterat till snövallar och till variationer i ljusförhållanden. För att få korrekta mätdata behöver vi kunna mäta året om och det är därför angeläget att vidareutveckla det befintliga mätsystemet.
Sammanfattning
Projektet syftar till att vidareutveckla VTI:s mätsystem för sidolägesmätning, dvs mätning av fordonens placering i körfältet, så att det är möjligt att göra långtidsmätningar året om. Sensorn hos det befintliga systemet utgörs av koaxialkablar som limmas fast på vägytan. Systemet ger mätdata med god tillförlitlighet och hög upplösning, men det kan inte användas under vintern eftersom kablarna förstörs av dubbdäck och snöplogning. I det föreslagna projektet vill vi ta fram en metod för att fräsa ned sensorn i beläggningen, för att kunna göra mätningar även under vinterhalvåret.
Att kunna mäta sidoläge med hög precision året om är av stor vikt för det nordiska certifieringssystemet för vägmarkeringsmaterial. Materialprover som ska testas för certifiering läggs ut i nio linjer tvärs körfältet på provplatser (provfält) på allmän väg. Materialen certifieras utifrån antalet hjulpassager de klarar med bibehållen funktion. Idag mäts antalet hjulpassager i de olika linjepositionerna med vårt befintliga mätsystem under en vecka varje år. Det innebär att mätningarna inte avspeglar de variationer i sidoläge över året som kan förväntas, t ex relaterat till snövallar och till variationer i ljusförhållanden.
I det föreslagna projektet vill vi utveckla själva sensorn och en metod för nedfräsning. I ett fortsättningsprojekt vill vi utveckla en datainsamlingsenhet som är anpassad för långtidsmätning på provfält.
Förväntat resultat
Projektet förväntas resultera i ett mätsystem som kan mäta trafikens sidoläge kontinuerligt året om. Detta förväntas innebära väsentligt förbättrad precision och tillförlitlighet i resultaten, eftersom det största slitaget sker under vintern på grund av dubbdäcksanvändning, då vi inte kan göra mätningar med vårt befintliga mätsystem. Det nya mätsystemet förväntas också göra resultaten mer rättvisa, eftersom resultat från olika år kan jämföras på ett bättre sätt.
Det framtagna mätsystemet kommer också att kunna möjliggöra eller bidra till andra forskningsprojekt där det är relevant att kunna mäta trafikens sidoläge.
Plan för resultatspridning och implementering
Projektets resultat publiceras i någon av VTI:s rapportserier. Den framtagna metoden kommer att användas vid det nordiska certifieringssystemets två provplatser, men den kommer också att vara tillgänglig för andra forskningsprojekt. Till exempel kan metoden vara användbar vid studier om spårbildning och effekter av vägutformning och vägutrustning (räcken, räfflor etc). Systemet kommer även att kunna användas vid traditionell trafikmätning under alla årstider.
Tidsramar
2021-01-01 – 2021-12-15