Projekt BVFF - publicerade
 
BVFF nummer: 
BVFF 2021:1-15
Projekttitel 
Uppföljning av vägars tekniska tillstånd
Projektledare/Kontaktperson 
Henrik Bjurström
Telefon 
08-555 367 73, 070-766 76 85
Utförarorganisation 
VTI
Medutförare 
-
Bakgrund 
Vägars tillstånd förändras genom trafikering (tunga resp. dubbdäcksförsedda fordon), klimat och underhåll (utförda eller försummade/vilande insatser). Skador såsom sprickor, sättningar, ojämnheter m.m. kan oftast detekteras genom att kontrollera ytans beskaffenhet. För att bibehålla tillräcklig trafiksäkerhet och god körkomfort är det viktigt att drift och underhåll sköts på ett kostnadseffektivt och korrekt sätt. Genom att långsiktigt studera tillståndet på vägavsnitt kan modeller av tillståndsförändringen (t.ex. nedbrytning och slitage) skapas och kalibreras. På så sätt kan en mer robust och exakt underhållsplan skapas.
Sedan 1984 har VTI samlat in, bearbetat och presenterat högkvalitativa data i syfte att kunna skapa tillförlitliga nedbrytningsmodeller för det svenska vägnätet. Projektet går under namnet Long Term Pavement Performance (LTPP) och syftar till att bygga upp en kunskapsbank genom återkommande mätningar och kontroller av vägytan. De mätningar och tillståndsbedömningar som utförs har lagrats i en publik databas tillgänglig via VTI:s hemsida. Vägavsnitts ursprungliga konstruktion samt tillståndsutveckling kan följas från nybyggnad fram till dagsläget. Underhållsåtgärder har fortlöpande registrerats i databasen.
Inventeringar som utförts är visuell inspektion av sprickor och skador, vägytemätning med mätbil, fallviktsmätning för att bestämma bärförmåga samt insamling av allmänna data om vägavsnittet såsom underhållsåtgärder, trafikmängd och information om klimat.
Sammanfattning 
Regelbundet återkommande insamling av olika data såsom skador på vägytan, trafikvolymer, klimat, och bärförmåga möjliggör skapande av nedbrytningsmodeller för vägkonstruktionen. Med hjälp av sådana nedbrytningsmodeller kan bättre avvägningar göras för vilka konstruktioner och underhållsåtgärder som ska prioriteras.
Ett projekt där olika tillståndsdata regelbundet samlas in har pågått på VTI sedan 1984. Insamlade data har legat till grund för en databas där en mängd olika data och verktyg finns publikt tillgänglig. Finansiering av en kommande treårsperiod säkerställer kontinuitet i datainsamlingen vilket är en förutsättning för att öka förståelsen för konstruktionernas funktion.
Nu tas nästa steg i bevakningen av tillståndet. Med ny teknik kan datainsamlingen göras snabbare och mer objektiv med hjälp av skannande laserteknik och Traffic Speed Deflectometer (TSD). Utöver att skapa objektiv bedömning av vägyteskador, undviker man att personal vistas på vägen, vilket höjer trafiksäkerheten och förbättrar arbetsmiljön. Dessutom möjliggörs besiktningar på mer högtrafikerade vägar (även 2+1-vägar) utan krav på avstängning, då besiktning kan utföras i normal trafikrytm.
En förstudie genomförs också för att skapa ett webbaserat gränssnitt innehållande nya och gamla LTPP-data, men även uppföljning av andra provvägar. Det webbaserade gränssnittet syftar till att synliggöra databasen och få en ökad användning. Det planeras också att inkludera databasen i relevanta kurser på högskolorna.
Förväntat resultat 
I många delar är nuvarande LTPP-databasen unik med detaljerad och samlad information om allt från konstruktion, underhålls- och driftåtgärder till vägens tillståndsutveckling. I huvudsak följs vägavsnitt upp som har trafikmängder under ca 5000 fordon/dygn som normalt inte byggs om till 2+1-väg. Inom ramen för nästa treårsperiod är ambitionen att följa upp vägar med högre trafikmängder vilket möjliggörs med ny mätteknik. Detta medför också att sidoområden kan kartläggas, till exempel räcken som kanaliserar trafiken och därmed påskyndar nedbrytningstakten.
Förväntningen är att LTPP-databasen blir en samlingsplats för data från provvägar och uppföljning av vägavsnitt inom landet. Mycket kunskap finns enbart hos en enskild projektledare i Trafikverket som utfört ett prov. Vi kan ta tillvara på de försök som utförs på ett helt annat sätt genom att samla informationen centralt. Det ger entreprenörer, Trafikverket och forskningen nya möjligheter.
Strategin för datainsamlingen inom LTPP-projektet har medvetet varit konsekvent under tiden projektet framskridit och successivt byggts ut allteftersom mätteknik utvecklats, utan att tappa historiken. Nu är det dags för nästa steg, objektiv mätning av sprickor och ytskador samt rullande deflektionsmätning. Dagens databasstruktur är flexibel så att nya data kan läggas till, även andra data såsom lager- och beläggningstjocklek från georadarmätning. De data som presenteras är ett medelvärde per 100 m. Detta ska kompletteras med mer högupplösta data, för framtida mätningar men även för de senaste 10 årens mätningar.
En förstudie för utformning av en webbaserad dataportal för LTPP-data och provvägar ska presenteras.
Inom projektgruppen har vi även goda kontakter inom utbildningsprogrammen på högskolor och universitet och ambitionen är att undersöka om man tillsammans med dem kan skapa ett verklighetsförankrat arbetsmoment i lämpliga kurser och på så sätt synliggöra databasen och öka intresset för drift- och underhållsfrågor.
Plan för resultatspridning och implementering 
En rapport inom någon av VTI:s publikationsserier som beskriver projektets framskridande tas fram årligen.
En förstudie presenteras som beskriver hur en webbaserad databas ska struktureras samt vad den bör innehålla.
De data som samlas i databasen tillgängliggörs via VTI:s hemsida. En användarmanual som beskriver handhavande och innehåll finns tillgänglig sedan tidigare och uppdateras vid behov. VTI kan också bistå med support.
I syfte att göra databasen mer känd och därmed öka användandegraden kan databasen presenteras på exempelvis Metoddagen och vid VTI:s Transportforum.
VTI kontaktar olika lärosäten där databasen förväntas kunna användas i utbildningen. VTI kan även bistå med föreläsningar på lärosätena.
Tidsramar 
Start 2021-01-01
Slut 2024-04-30