Projekt BVFF - publicerade
 
BVFF nummer: 
2016-006
Projekttitel 
Friktionsrestriktioner för nya beläggningar
Projektledare/Kontaktperson 
Anna Arvidsson
Telefon 
031-750 26 15
Utförarorganisation 
VTI
Medutförare 
Beroende på vilka beläggningsentreprenader som vi kommer att använda i försöket, kommer vi att samarbeta med de eller den entreprenören.
Ansökan till SBUF kommer att göras i samarbete med NCC Roads
Bakgrund 
Ett projekt som behandlar vägens makrotextur och dess förmåga att förutse var vägavsnitt med låg friktion avslutas i slutet av 2015. Det har utförts av VTI och NCC Roads och rapporteras i december 2015 till Trafikverkets Skyltfond. En av de identifierade kunskapsbristerna i den rapporten är hur friktionen förändras på en helt nylagd vägyta, från timmarna efter trafikpåsläpp till ett par dagar efter åtgärd.
Det är allmänt känt att friktionen har två huvudbeståndsdelar, hysteres och adhesion. Effekten av hysteres beror på vägens makrotextur (ballasten) medan adhesion beror av ytans mikrotextur (att ytstrukturen på ballasten). Stenmaterialet på en helt ny beläggning är täckt med bitumen vilket ofta visar sig som en blänkande yta. Ingen del av stenmaterialet är synlig i ytan, dvs. minimal mikrotexturnivå och då saknas den ena beståndsdelen för friktion.
Ett annat uppmärksammat problemområde är förseglingar som inte utförs korrekt. Förseglingarna har visat sig hala om de inte sandas av. Effekten av att bituminet täcker stenmaterialet är detsamma som för en ny beläggning.
Friktionsmätning ingår numera i upphandlingen av beläggning och friktionsmätningarna ska redovisas inom 30 dagar från utfört beläggningsarbete, under tiden ställer entreprenören ut varningsmärke A10 ”Varning för slirig väg” tills en godkänd friktion har redovisats. I många fall blir även skyltarna stående lång tid efter att ev. fara borde vara över.
Sammanfattning 
Huvudsyftet med detta projekt är att fastställa hur friktionen förändras den första tiden efter att vägbeläggningen är lagd och trafikpåsläpp sker. Det är viktigt att uppmärksamma trafikanterna om eventuella risker som kan uppstå i samband med att en ny yta eller väg tas i bruk. Men det är även viktigt att trafikanterna inte upplever att varningsskyltar används i onödan då detta kan leda till att skyltarnas budskap inte respekteras. Genom mätningar av bl.a. friktion är ambitionen att kunna ge rekommendationer av hur skyltning till trafikanter ska ske i samband med beläggningsarbeten och nybyggnationer. Ett metodförslag kommer även att ges för hur provning av friktion kan utföras i laboratoriemiljö.
Förväntat resultat 
Projektet förväntas att ge en ökad kunskap av hur friktionen varierar under den första tiden från ett trafikpåsläpp på en nylagd väg. Ett mer implementerbart resultat är att kunna ge ett förslag på metod för hur provning av friktion kan utföras i laboratoriemiljö.
Förvänt resultat är även att kunna utfärda rekommendationer för hur skyltar ska sättas upp för att bibehålla en hög säkerhet på vårt vägsystem och undvika eventuella trafikolyckor efter ett beläggningsarbete.
Om möjligheten ges kommer vi också att kartlägga om förseglingar är trafikfarliga.
Plan för resultatspridning och implementering 
Projektet dokumenteras i en VTI rapport och redovisas för Trafikverket.
Delresultat kommer att presenteras på Transportforum i januari 2017 eller 2018, samt i sin helhet i januari 2019.
Förhoppningen är att kunna bidra med kunskap till rekommendationer för hur en nybelagd väg ska skyltas för att trafikanterna ska kunna färdas säkert i alla skeden av vägens bruksskede.
Tidsramar 
Start: 2016-03-01
Slut: 2018-10-31