Projekt BVFF - publicerade
 
BVFF nummer: 
2015-030
Projekttitel 
Vinterväghållning på mittseparerade vägar – effekter och kostnader
Projektledare/Kontaktperson 
Anna Arvidsson
Telefon 
031-7502615
Utförarorganisation 
VTI
Medutförare 
-
Bakgrund 
I Vintermodellen, som har utvecklats sen i början av 2000-talet av VTI i samarbete med Trafikverket, bygger alla delmodeller och effektsamband på en tvåfältsväg med vägbredd ≤ 9,5 m. Vintermodellen behöver vidareutvecklas till att omfatta fler vägtyper för att kunna användas på hela det statliga vägnätet. En viktig vägtyp är mittseparerade vägar, eller 2+1 vägar, som har blivit alltmer vanlig eftersom de har bevisats vara mer säkra är breda tvåfältsvägar och samtidigt är billigare att bygga än motorvägar. Olycksstatistiken säger att det är färre allvarliga olyckor på mittseparerade vägar, men det finns få studier om skillnader vad gäller bland annat vinterväghållningens genomförande, framkomlighet (restid) eller de miljömässiga effekterna (energiförbrukning/utsläpp) när en mittseparerad väg jämförs med den traditionella tvåfältsvägen. Berntman et al., 2012 skrev i rapporten om Dimensionerande körfältsbredder "Vid vinterväg-hållningen på landsbygd ställer bredare körfält generellt större krav på väl utvecklade skötsel-metoder, mer personal, fler maskiner och mer material än smala körfält. Kostnader för snöröjning respektive halkbekämpning ökar därmed. Smalare körfält ger ofta sämre framkomlighet under snöfall både på tvåfältiga vägar och på mötesfria vägar med mitträcke med begränsad bredd på mittremsan." WSP genomförde 2009, på uppdrag av dåvarande Vägverket, en kartläggning gällande nuläget avseende kunskap kring effektsamband inom Drift och Underhåll för vägsektorn. Där togs Vintermodellen upp och rekommendationen/förslaget var att komplettera den med modeller för 2+1-väg (och ev motorväg).
Sammanfattning 
För att öka kunskapen om hur väglaget påverkar de socio-ekonomiska kostnaderna på en mittseparerad väg kan Vintermodellen användas. För att kunna göra det behövs det tas fram samband som gäller för en mittseparerad väg. Det finns sen tidigare bra och fungerande samband för en tvåfältsväg med en bredd av 6-9 meter, dock är den typen av väg en vägtyp inte lika vanlig idag som den var när Vintermodellprojektet startade för 15 år sen.
Detta projektförslag går därför ut på att kartlägga hur väglaget förändras på en mittseparerad väg (förslagsvis en 2+1-väg). Detta kommer att göras med hjälp av litteraturstudier av de tidigare studierna som gjorda inom området. Det kommer även att göras intervjuer med entreprenörerna. Därefter kommer det göras en uppföljning av åtgärder, väder och väglag (observationer + ev. friktionsmätningar) och ev. hastighets- och trafikflödesmätningar. Detta kommer att sammanställas och implementeras i Vintermodellen som därefter kan användas till att beräkna de socio-ekonomiska kostnaderna utifrån olika åtgärdsstrategier.
Förväntat resultat 
De modeller som utvecklas i denna studien kommer direkt att bli implementerade i Vintermodellen. Dessa kan sedan användas för att studera effekter och kostnader av olika vinterväghållningsstrategier på mittseparerade vägar. Resultaten ska kunna användas som underlag för Trafikverkets regelverk för vinterväghållning.
Plan för resultatspridning och implementering 
Det resultat som framkommer i projektet kommer att implementeras i Vintermodellen för att kunna göra socioekonomiska kostnadsberäkningar på mittseparerade vägar.
Resultatet kommer att spridas i en VTI-rapport, och i samband med det, en pressrelease för att ytterligare sprida resultatet.
Projektet kommer att presenteras på Transportforum i januari 2017. Eftersom intresset för Vintermodellen är stort utomlands och kommer även projektet att presenteras på en internationell konferens, förslagsvis på 2016 International Conference on Winter Maintenance and Surface Transportation Weather och/eller TRB 2017.
Tidsramar 
Startdatum: 2015-05-01
Slutdatum: 2016-12-31