Projekt BVFF - publicerade
 
BVFF nummer: 
2012-098
Projekttitel 
Säkerhet och arbetsmiljö vid väg- och spårarbeten
Projektledare/Kontaktperson 
Anita Ihs
Telefon 
013-204031
Utförarorganisation 
VTI
Medutförare 
-
Bakgrund 
Sammanslagning av proj 50 och 58.
Sammanfattning 
Det finns regler och föreskrifter som reglerar hur säkerhet- och arbetsmiljö skall beaktas vid drift och underhåll av vägens respektive järnvägens infrastruktur men det finns också brister vad gäller efterlevnaden av dessa regler. Trafikverket, Transportstyrelsen, Arbetsmiljöverket, underhållsentreprenörer och tågoperatörer är några aktörer som berörs av området och som kommer att ingår i projektets referensgrupp. Syftet med projektet är att beskriva och analysera underhåll av vägens och järnvägens infrastruktur ur ett säkerhets- och arbetsmiljöperspektiv som sedan kan ligga till grund för förslag på förbättringsåtgärder. Avsikten är även att belysa vilka synergieffekter som finns mellan väg och järnväg, dvs. vad kan väg- respektive järnvägssidan lära av varandra.

Inledningsvis i projektet, och tillsammans med referensgruppen, tas ett intervjuunderlag fram som sedan används för djupintervjuer med representanter för ovan nämnda aktörer. Detta ger i sin tur underlag för att identifiera och beskriv problemområdet utifrån olika aktörsperspektiv samt ta fram förslag på förbättringsåtgärder. Vilka åtgärdsförslag man kan enas om och vilka förbättringar dessa kan leda till kommer att diskuteras i en workshop i början av hösten 2013.

Projektet avgränsas till att enbart beröra säkerhets- och arbetsmiljöfrågor för personalen vid väg- och spårarbeten i samband med drift och underhåll av respektive infrastruktur.
Förväntat resultat 
Projektet förväntas resultera i en sammanställning av befintlig kunskap med avseende på hur säkerhets- och arbetsmiljörelaterade frågor hanteras vid upphandling, planering och genomförande av underhållsverksamheten av vägar och järnvägar. Projektet kommer även att beskriva ansvars- och rollfördelningen mellan de aktörer som berörs av säkerhet och arbetsmiljö vid väg- och spårarbeten. Denna kartläggning blir därmed ett viktigt underlag för att identifiera problemområdet och ta fram förslag på förbättringsåtgärder för både väg- och spårarbeten. Resultatet kommer även att kunna visa vilka synergieffekter som finns mellan väg och järnväg, dvs. vad kan väg- respektive järnvägssidan lära av varandra.
Plan för resultatspridning och implementering 
Inledningsvis kommer en referensgrupp med representanter från Trafikverket, Transportstyrelsen, Arbetsmiljöverket, SKL, SEKO (facket för service och kommunikation), entreprenörer inom väg- och järnvägssidan att etableras inom projektet. I samråd med referensgruppen tas en kommunikationsplan fram där för projektet relevanta aktiviteter i form av seminarier, riktade möten/besök, informationsmaterial, utbildningsinsatser, etc. specificeras. Detta angreppssätt säkerställer möjligheten att på ett tidigt stadium fånga in synpunkter på projektets upplägg och genomförande samt sprida information om projektet inom respektive organisation.

En viktig del i projektet gäller implementering av säkerhetshöjande åtgärder vid arbetsplatser för väg- och spårarbeten och vad som krävs för att implementeringen skall kunna genomföras i praktiken. Utformningen av kommunikationsplanen bör därför diskuteras med avseende på bl.a. följande aspekter:

Utbildning/information:
Resultaten från projektet kan användas i säkerhet- och arbetsmiljöutbildningar för personal som skall arbeta på väg respektive i spårområde.
Resultaten kommer även att kunna spridas via de branschorganisationer som finns inom drift och underhållsområdet med avseende på väg- och spårarbeten.

SEKO, facket för service och kommunikation, har ett stort antal medlemmar inom väg- och spårområdet som bl.a. omfattar underhållspersonal. Inom ramen för den verksamhet som SEKO bedriver (bl.a. kurser, kampanjer, utvärderingar) finns goda möjligheter att sprida resultaten från projektet.

Föreskrifter och regelverk:
Trafikverket, Transportstyrelsen och Arbetsmiljöverket är viktiga organisationer för att sprida resultaten från projektet via bl.a. regelverk och föreskrifter.


Avrapportering/seminarier:
Resultatet från projektet kommer att publiceras i en VTI-rapport. Innan publicering av denna rapport genomförs ett granskningsseminarium där personer från berörda organisationer bjuds in för att ta del av och diskutera resultatet från projektet. Resultaten från projektet kommer att redovisas på Transportforum och på andra relevanta seminarier/konferenser, exempelvis inom NVF41.
Tidsramar 
Påbörjas 2012-06-01 Avslutas 2013-12-31