Projekt BVFF - publicerade
 
BVFF nummer: 
BVFF 2021:2-01
Projekttitel 
Modellbaserad friktionskalibrering på vinterväglag
Projektledare/Kontaktperson 
Johan Casselgren
Telefon 
0920-491409
Utförarorganisation 
LTU
Medutförare 
Trafikverket
Goodyear
Arctic falls
Bakgrund 
inte för att understiga vissa gränser. Hur friktionsmätningar ska göras beskrivs i dokumentet Friktionsmätning av vinterväglag. De friktionsmätningsmetoderna ska kalibreras mot en referensmetod som beskrivs i dokumentet Bestämning av friktion på väg. Kalibrering ska utföras vid olika friktionstal på såväl is som packad snö.

Att mäta friktion är svårt, det är väldigt många parametrar som påverkar, var på ytan man utför mätningen, lufttryck, slitage och typ av däcken, hur hårt man bromsar och då har inte variationen i ytan tagits i beaktning. Så att utföra jämförande test eller kalibreringar är en utmaning. Vid tester med referensmetoden och bromsprov med föreskriven utrustning och på föreskrivet sätt, visade resultaten att för olika snötyper blev förhållandet mellan det två olika metoderna inte linjära. Vilket gör att kalibreringen bli felaktig, vilket i sin tur gör att mätningar blir fel och diskussioner uppstår.

Inom projektet Digital vinter har flera möten genomförts med entreprenörer, vid dessa möten har diskussioner uppstått kring mätning av friktion. Dessa diskussioner beror delvis på att det är svårt att mäta friktion men också att det finns kunskapsluckor kring friktion och friktionsmätning. Syftet med projektet är att öka kunskapen kring dessa frågor och utveckla en säkrare kalibrerings rutin.
Sammanfattning 
Att mäta friktion är svårt och idag finns det krav på hur friktionen ska mätas med definierade system som ska kalibreras mot en referensmetod. Men vid tester har det visat sig att olika snötyper inte ger korrelerade och linjära resultat vilket gör kalibrering och sedan mätningar så gott som omöjliga att få konsekventa. Genom att kunna modellera friktionen och på det sättet skapa en digital referensdatabank för olika snötyper skulle detta problem kunna undvikas, vilket är ett av syftena med detta projekt.

Det andra syftet med detta projekt är att öka kunskapsnivån kring friktion och friktionsmätningar i vinterväghållningsbranschen. Detta ska göras i samarbete med Trafikverket genom att arrangera seminarier där LTU presenterar de senaste resultaten men också grundläggande kunskap kring friktion och friktionsmätningar.

Resultaten kommer att publiceras i vetenskapliga journaler samt att projektet kommer utmynna i en licentiat och en doktorsavhandling. Resultaten kommer också att utmynna i en förbättrad kalibreringsmetod för friktionsmätning. Samt att projektet också kommer att arbeta för ett närmare samarbete mellan Trafikverket, Akademin, Däcktillverkare och Testentreprenörer. Vilket innebär att hela värdekedjan från infrastrukturägare, användare, däcktillverkare och de som tillhandahåller testbanor för utveckling av däck är inkluderade.
Förväntat resultat 
Om detta projekt är lyckat kommer effekten bli en doktorsavhandling med fokus på snömekanik som kommer kunna tillföra mycket kunskap inom flera användningsområden förutom kopplat till däck, så som vid modellering av plogar, vid mätning och förståelse av snönederbörds ackumulering beroende på temperatur och luftfuktighet.

Projektet kommer även att ha höjt kunskapsnivån inom området friktion för stora delar av vinterväghållningsbranschen. Samt en första virtuell kalibreringsdatabas för kalibrering av både befintliga friktionsmätningssystem men även för kalibrering av friktionsdata från fordonsflottor.

Genom att projektet kommer utföras tillsammans med Trafikverket, Ramboll, Goodyear och Arctic falls kommer kontakter mellan olika intressenter kring däck och friktion kunna skapas.

Projektets leverabler är enligt följande:

1 doktorsavhandling med fokus hur olika snöparametrar påverkar uppbyggnaden och responsen hos en testbana. Detta för att kunna skapa en virtuell databas för referensfriktionsmätningar.

3-5 vetenskapliga artiklar med fokus på snös och om det hinns med is mekaniska egenskaper kopplat till däck och däckfriktion. Med fokus på bromsning.

3-5 seminarier för Trafikverkets personal, Entreprenörer och tredjeparts leverantörer för att öka kunskapen kring de fysikaliska parametrar som påverkar friktionen mellan däck och vägbana samt vilka olika metoder det finns för att mät eller uppskatta denna friktion. Samt hur friktionen mellan olika däck och snö och is påverkas av temperatur.

1 slutrapport som sammanfattar projektresultaten
Plan för resultatspridning och implementering 
Resultatet kommer presenteras vid seminarier anordnade av huvudsökande i samarbete med Trafikverket. Resultatet kommer även att publiceras i vetenskapliga journaler samt en vetenskaplig avhandling, målet är att publicera i open access journaler så att alla resultat blir publika för alla intressenter.

Under sista året av projektet kommer ett arbete att startas som fokuserar på hur det modellerade kalibreringsförfarandet ska implementeras i de olika krav dokumenten.
Tidsramar 
2021-09-01 – 2024-09-01