Projekt BVFF - publicerade
 
BVFF nummer: 
2016:2-10
Projekttitel 
Ytskador hos asfaltbeläggningar - Metodutveckling för sprickdetektering och andra defekter
Projektledare/Kontaktperson 
Fernando Cruz del Aguila
Telefon 
013-204043
Utförarorganisation 
VTI
Medutförare 
VTI utför uppdraget
Bakgrund 
LTPP (Long Term Pavement Performance) är en databas som är uppbyggd av detaljerad data om belagda vägar och dess årliga tillståndsförändring. Databasen innehåller data från 1984 till dags dato. Databasen är avsedd att användas som underlag för forskning och utveckling av frågor rörande vägens tillstånd och dess nedbrytning orsakad av framförallt tung trafik.
Databasen är skapad med tanke på modellutveckling av framförallt vägens tillståndsförändring/nedbrytning. En unik detalj i databasen är den omsorgsfullt utförda sprickkarteringen som är görs årligen. Utöver sprickkartering utförs vägytemätning var annat år. Dessa data är inventerade från strategiskt utvalda observationssträckor från olika delar av landet. Tillsammans ger detta unika möjligheter att utveckla indikatorer från vägytedata för sprickors utveckling. I och med databasens detaljrikedom kan hänsyn även tas till allt från jordart, konstruktion till underhållsåtgärder.
Sammanfattning 
En metod för att identifiera sprickor utifrån vägytedata är ett kostnadseffektivt och objektivt sätt att beakta sprickbildning vid drift och underhåll i och med att data finns tillgänglig från de vägnätsövergripande vägytemätningarna. Just sprickbildning är en efterfrågad mätstorhet som kan förklara en del av de åtgärder som utförs på vägnätet som rådande underhållsstandard inte kan förklara. Förhoppningen med denna studie är att detektera de grova sprickorna för att indikera vilka vägar som behöver en mer noggrann och detaljerad granskning innan åtgärd.
Förväntat resultat 
Resultatet av detta projekt blir ett förslag på en metod som kan effektivisera identifiering av sprickor hos asfaltbeläggningar. Metoden kommer att grundas på objektiva observationer i form av mätning av vägytans tillstånd. Förslag ska även ges till hur metoden kan användas i en underhållsstandard med tillhörande gränsvärden.
Plan för resultatspridning och implementering 
Projektet dokumenteras i en VTI-rapport. Projektets resultat presenteras i olika seminarier som rör vägytemätningar och val av underhållsåtgärder. Transportforum och Metoddagen är också potentiella utspridningsskanaler. Implementering är tänkt att göras genom en validering av metoden mot PMSv3 data för år 2017 samt dokumentera metoden utifrån den förutsättning att kunna användas av Trafikverket.
Tidsramar 
Projektet startar juni 2016 och avslutas maj 2018.