Projekt BVFF - publicerade
 
BVFF nummer: 
2015-028
Projekttitel 
Energieffektivitet hos beläggningar för tyngre trafik
Projektledare/Kontaktperson 
Ellen Dolk
Telefon 
013-204246
Utförarorganisation 
VTI
Medutförare 
-
Bakgrund 
Tendensen i samhället går mot allt tyngre transporter på vägarna (så kallade High Capacity Transports) och nya långa tunnlar, som till exempel Förbifart Stockholm. Detta ger att betongbeläggningars fördelar får allt större vikt. Betong är ett slitstarkt material som inte deformeras av trafiklaster och som beläggning kräver det i regel färre underhållsåtgärder än en motsvarande asfaltbeläggning. I tunnlar har betongen en fördel att den inte antänder vid brand och i och med sin ljusare färg krävs inte lika stark belysning. Vissa tidigare undersökningar (bland annat VTI notat 18-2013 och 31-2008) visar också på lägre rullmotstånd, och därmed lägre bränsleförbrukning hos trafiken, på en betongbeläggning jämfört med en asfaltbeläggning. Samtidigt är tillverkningen av cement och betong energikrävande och det är av samhällsintresse att jämföra energieffektiviteten hos de olika beläggningsmaterialen för att kunna göra avvägda beslut om vilken beläggning som ger störst samhällsnytta.
Sammanfattning 
Med allt tyngre transporter växer betydelsen av att ha ett robust och hållbart vägnät för tung trafik och att det vägnätet byggs med hänsyn till hållbarhet och effektivitet under hela livslängden. Detta projekt tar fram data och analyser för att utgöra ett bra underlag vid utformning av nya vägar och uppgradering av befintliga vägar för tung trafik. Detta görs genom att jämföra energieffektiviteten hos asfalt- och betongbeläggningar med hjälp av till exempel rullmotstånd- och vägytemätningar samt livscykelanalys. Resultatet kommer att presenteras ibland annat vetenskapliga artiklar, populärvetenskapligt och vid konferenser/seminarier.
Förväntat resultat 
Resultatet är tänkt att kunna användas som underlag vid val av beläggningsmaterial vid ny- eller ombyggnation av vägar för tung trafik. Tillsammans med andra projekt som VTI utför, t.ex. MIRIAM-projektet och ansökan ”Energisnåla asfaltbeläggningar” belyser detta projekt energiperspektivet för det svenska vägnätet där energieffektivitet blir allt viktigare.
Tillsammans med de två ansökningarna med BVFF nummer 2015-026 (uppföljning av svenska betongvägar) och 2015-029 (betong i körfält för tung trafik) planeras för att de tre projekten kan utgöra ett licentiatarbete om ”Resurssnåla betongvägar: erfarenheter, optimering, trafikering”. Detta arbete kommer öka kunskapen om befintliga och kommande betongvägar. Det kommer att kunna vara till stor nytta vid förstärkning av HCT-vägnätet och vid stora projekt som till exempel förbifart Stockholm. Licentiaten har sedan tidigare en god och nära kontakt med berörda inom Trafikverket och kunskaperna kommer spridas till såväl myndigheten som till konsulter och entreprenörer som arbetar med betongvägar.
Plan för resultatspridning och implementering 
Resultatet kommer presenteras för berörda myndighetspersoner och entreprenörer och i lämplig skriftlig form. I och med att systerprojektet med BVFF nummer 2015-029 innefattar byggnation av en teststrecka kommer detta projekts data att kunna implementeras i verkliga försök omgående.
De resultat som tas fram inom projektarbetet utsätts för sedvanlig vetenskaplig kvalitetsgranskning genom publicering i tidskrift. Strategin för kvalitetssäkring står i detta projekt på två ben; dels genom vetenskapliga ”peer review”-granskningar i samband med publicering i internationella vetenskapliga tidskrifter, dels genom samverkan med olika intressenter under projektets genomförande.
Planen är att projektet kommer att resultera i 2 vetenskapliga artiklar i internationella tidskrifter/internationell konferens.
Projektets resultat kommer att redovisas och spridas till målgrupper utanför akademin på ett populärvetenskapligt och textmässigt kortfattat sätt enligt följande:
- På VTIs externa webb. På hemsidan beskrivs projektets aktiviteter löpande, och resultaten sammanfattas kortfattat. På hemsidan kan även korta populärvetenskapliga sammanfattningar – Forskning i korthet – av projektets resultat spridas.
- Projektet och dess resultat presenteras i VTIs nyhetsbrev.
- Presentation på Transportforum 2018.
Tidsramar 
Projektet planeras att starta upp i oktober 2015 och pågå i två år fram till september 2017.