Projekt BVFF - publicerade
 
BVFF nummer: 
2012-070
Projekttitel 
Nya regler för effektivare vinterväghållning
Projektledare/Kontaktperson 
Anna Arvidsson
Telefon 
031-7502615
Utförarorganisation 
VTI
Medutförare 
-
Bakgrund 
VViS (VägVäderinformationsSystem) används idag som det huvudsakliga beslutsunderlaget för behov av vinterväghållningsåtgärder. Idag finns det ny teknik som skulle kunna vara ett bra hjälpmedel för att effektivisera drift och underhåll av vägar. För att realisera användningen av den nya tekniken behöver branschen/entreprenörerna vara positivt inställda. Det är viktigt att de ser det som en bra utveckling och förenkling av dagens system. Med ny teknik skulle även Trafikverket få nya möjligheter att ställa ändrade krav och riktlinjer på entreprenörernas arbete samt få ny metodik för uppföljning.
Sammanfattning 
Införandet av ny teknik för halkövervakning i Sverige betyder att nya möjligheter ges för utveckling av en effektivare vinterväghållning. SRIS (Slippery Road Information System) är en av de nyare teknikerna som finns att tillgå på den svenska marknaden, den bygger på att fordon på våra vägar samlar in information under tiden de kör, denna information tillsammans med exempelvis VViS-stationer (VägVäderinformationsSystem) kan på så sätt ligga till grund för en detaljerad bild av hur vägklimatet ser ut i realtid. En viktig del för att SRIS-tekniken ska kunna vara till användning är att regelverket för vinterväghållning anpassas till de nya möjligheterna som den tekniken medför. Projektet syftar till att utveckla det nuvarande regelverket som till stor del styr hur entreprenörernas arbete utförs, med ett förnyat regelverk kan de uppnå en effektivare vinterväghållning. Arbetet genomförs i nära samarbete med Trafikverket och berörda entreprenörer. Projektet sträcker sig över en period på 4 år och i och med detta kan flera testområden användas. Detta ger möjligheten att kunna utveckla regler och kriterier gentemot de förutsättningar som finns geografiskt och vägtekniskt. Testområdena skall representera olika typer av vintervägsklasser.
En utveckling av regelverket förväntas vidare ge möjlighet till effektivare vinterväghållning genom att det blir en starkare koppling mellan vad som förväntas/krävs i form av åtgärder och de åtgärder som egentligen utförs på vägen. Användningsområden vad det gäller den nya tekniken och därtill kopplade regelverk blir viktiga delar både i beslutsprocessen för åtgärdsplanering och för uppföljning. Föreliggande projekt är en viktig del i en strategisk satsning mot en mer kostnadseffektiv vinterväghållning.
Förväntat resultat 
Resultatet från föreliggande projekt förväntas vara en utveckling av regelverket för effektivare vinterväghållning som stärker kopplingen mellan vad som krävs i form av åtgärder och de åtgärder som egentligen utförs på vägen.
Användningsområden blir både i beslutsprocessen för åtgärdsplanering och för uppföljning. Föreliggande projekt kan ses som en viktig del i en strategisk satsning mot en mer kostnadseffektiv vinterväghållning.
Regelverket förväntas också i kombination med ny teknikimplementering i form av SRIS i stor utsträckning förbättra förutsättningarna för vinterväghållning.
Resultatet av detta projekt förväntas också vara att entreprenörerna vill ta till sig och använda den nya SRIS-tekniken. För Trafikverket syftar projektet till att ta fram ett verktyg och en metodik för upphandling/uppföljning av entreprenörernas arbete på ett nytt och innovativt sätt. Projektet kommer att drivas på så sätt att resultaten kommer att implementeras direkt i verksamheten. Resultaten kommer att testas och utvärderas under projektets gång.
Resultatet från projektet kommer att kunna ge en förbättrad vinterväghållning och i och med det en kostnadsbesparing.
Plan för resultatspridning och implementering 
För att säkerställa en implementering av resultaten kommer genomförandet av projektet att ske i etapper där avstämning mot problemägare och entreprenörer görs löpande.
Projektet drivs i olika utvecklingssteg där den genomgående idén är att användarna av resultatet görs delaktiga genom hela arbetsprocessen. Användarna är både Trafikverket och olika entreprenörer.
Problemägare är Trafikverket där kontakt och avstämning under projektet sker i form av planerade projektmöten. På Trafikverket föreslås att Pontus Gruhs är kontaktperson.
Det konkreta resultatet presenteras efterhand under projektarbetets gång dels via seminarier och utbildningsträffar samt i skriftliga rapporter tillgängliga för allmänheten.
Resultatet i form av förslag på nya regler för en effektivare vinterväghållning kommer att redovisas i skriftlig slutrapport med tillhörande seminarium.
Tidsramar 
-