Projekt BVFF - publicerade
 
BVFF nummer: 
BVFF 2019:1-08
Projekttitel 
Slutrapporter för lågbullerbeläggningar i Huskvarna 2010-2017 och i Stockholmsområdet 2014-2018 – Vad lärde vi oss?
Projektledare/Kontaktperson 
Ulf Sandberg
Telefon 
013-204131
Utförarorganisation 
VTI
Medutförare 
Svevia och Peab: endast i egenskap av entreprenörer för de aktuella sträckorna.
Tekniska Universitetet i Gdansk (TUG) i Polen: konsulter för vissa av mätningarna som kräver speciell utrustning.
Bakgrund 
På delar av E4 som går genom Huskvarna och Rotebro norr om Stockholm har speciella lågbullerbeläggningar använts för att reducera vägtrafikbullret. Dessa beläggningar har varit av i princip samma typ, dvs dränerande asfaltbetong i dubbla lager, fastän utförda något olika av två olika entreprenörer. Sträckan genom Huskvarna har haft sådan beläggning sedan 2010; sträckan i Rotebro sedan 2014. I Huskvarna fick sträckan nya beläggningar av i huvudsak samma slag under 2017 medan Rotebrosträckan får ny beläggning av annat slag 2018. I båda fallen behöver mätdata sammanställas över livscykeln och en slutrapport utföras samt slutsatser och rekommendationer göras. Det finns åtskilliga både positiva och negativa lärdomar för framtiden som man kan dra av dessa erfarenheter. De nämnda objekten har kostat mycket stora summor i anläggning och underhåll och det vore synnerligen olyckligt om inte all kunskap från dem dokumenteras och utvärderas på ett holistiskt sätt (till en kostnad som torde vara försumbar i sammanhanget och inte minst i relation till framtida investeringar).
Sammanfattning 
På delar av E4 som går genom Huskvarna och Rotebro norr om Stockholm har under senare år speciella lågbullerbeläggningar av typ "dubbeldrän" använts för att reducera vägtrafikbullret. Syftet med detta projektförslag är att redovisa skriftligt och muntligt hur lågbullerbeläggningarna har fungerat över deras livslängder, vilka kunskaper för framtiden som detta har gett samt hur framtida implementeringar av lågbullerbeläggningar kan ge bättre beständighet och vidare vad deras begränsningar är. För detta detaljstuderas mätningar av buller och textur som har gjorts varje år på varje objekt för att utvärdera funktionen och identifiera eventuella problem samt deras orsaker. På Huskvarnasträckan fanns det dessutom en del specialsträckor som inte hittills har utvärderats och som kan ge kompletterande information för att få en helhetsbild. Rotebrosträckan avses även detaljstuderas i mycket större omfattning än som hittills varit möjligt. Helhetsbilden bör bli bättre när dessutom vissa pågående lågbullerobjekt (nya Huskvarna, Linköping, Fjelie) och några andra avslutade (Gudöbro, Hallunda) kan komplettera bilden. Projektet utmynnar i en slutrapport samt en kortare sammanfattning av slutsatser och rekommendationer som kan användas för att informera entreprenörer och beställare. Även ett par seminarier avses äga rum.
Förväntat resultat 
Projektet levererar kunskap om hur lågbullerbeläggningar av typ "dubbeldrän" fungerar under olika omständigheter, såsom trafikbelastning, detaljkonstruktion, ballastmaterial, underhåll, ålder, och inte minst närhet till tät beläggning. Vi har exempel på ett mycket lyckat objekt (Huskvarna) och ett inte lyckat projekt (Rotebro) och genom att detaljstudera/jämföra dessas funktion under varje del av livscykeln och med hänsyn till driftförhållanden räknar vi med att kunna dra slutsatser viktiga för framtiden. Det har t ex nyligen upptäckts att det skiljer dramatiskt i homogenitet hos bullernivåer hos de två objekten (redan från nytillståndet) och detta kan innebära att objekten har utförts med olika grad av blandning av massan. Det kan leda till att man i framtiden genom effektivare blandning kan få bättre beständighet; kanske kunde Rotebroobjektet ha klarat 1-2 år extra med bättre blandning? För sådana analyser har vi ett nytt mått som skall rapporteras här - variation i buller längs objektet - som kan utgöra ett viktigt indirekt kvalitetsmått och antagligen kunna ingå i framtida kravspecifikationer. Genom att göra sidoblickar på ett nyligen avslutat objekt (Hallunda) och några pågående objekt (nya Huskvarnabeläggningarna inkl stålslagg, Gudöbroleden, Linköping, Fjelie) kan man få ytterligare kunskap och ett bredare perspektiv. Genom detta bredare perspektiv kan vi få kunskap om hur bullerreduktionen beror på hastighet, och även på proportionen mellan lätta och tunga fordon. De nya kunskaperna kommer förmodligen att påverka produktionsmetoden. Målet med den nya kunskapen är att framtida objekt skall kunna fungera lika bra som Huskvarnaobjektet gjorde (med rimlig hänsyn till trafikbelastning).
Plan för resultatspridning och implementering 
Slutrapport med följande innehåll:
• Sammanfattningar, svenska & engelska
• Inledning & Syfte
• Mätmetoder/Mätutrustningar
• Datainsamling/databearbetning
• Diskussion, Slutsatser, Rekommendationer
• Ett antal bilagor om beläggningskonstruktion och mätresultat för de olika objekten.
Rapporten granskas helt eller delvis av TRV, Svevia och Peab.
För spridning inom TRV och till entreprenörerna produceras en kortare version med slutsatser och rekommendationer för framtida lågbullerbeläggningar.
Dessutom produceras kortare uppsatser (minst två, på 10-12 sidor) som presenteras vid konferenser.
Seminarium i okt-nov 2019, för alla inblandade.
Slutseminarium i juni 2020, öppet för alla intresserade.
Tidsramar 
2019-01-01 -- 2020-06-30