Projekt BVFF - publicerade
 
BVFF nummer: 
2015-021
Projekttitel 
Lågbullerbeläggning med stålslagg på E4 i Huskvarna
Projektledare/Kontaktperson 
Ulf Sandberg
Telefon 
013-204131
Utförarorganisation 
VTI
Medutförare 
Svevia AB
Trafikverket
(samt Tekniska Univ. i Gdansk i Polen som underkonsult)
Bakgrund 
För bästa akustiska effekt och livslängd måste lågbullerbeläggningar av dränerande typ ha ett högt hålrum (helst omkring 25 %). Emellertid innebär ett högt hålrum att hållbarheten av beläggningen riskerar att bli sämre. Får att få tillräcklig hållbarhet för en beläggning med så högt hålrum måste man ha bästa möjliga styrka i bindningen i beläggningens stenmaterial vilket kräver avancerade bindemedel och att dessa inte försvagas alltför snabbt av oxidation.

Ett alternativ som har visat sig lovande är att ersätta ballast av stenmaterial med stålslagg. Stålslaggen kan ge bättre vidhäftning mot bindemedlet och således ha en potentiellt bättre hållbarhet, särskilt för en så öppen textur som behövs för hög bullerreduktion. En annan fördel med stålslagg i detta sammanhang är att den förväntas vara relativt beständig mot dubbdäcksslitage och därmed ge mindre alstring av smuts som kan täppa igen porerna i beläggningen.

De försök som hittills har gjorts med stålslagg i lågbullerbeläggning begränsas till några dåligt placerade teststräckor på E4 i Huskvarna, som tyvärr inte har medgett rättvisande studier; annat än att beständigheten har varit mycket god.
Sammanfattning 
Detta projekt är en viktig pusselbit för att kunna validera slaggasfaltens positiva egenskaper när det gäller dess användning som ballast i bullerreducerande beläggningar, där det förutom slitstyrka främst är slaggens vidhäftande egenskaper som ger beläggningarna ökad livslängd. Den goda slitstyrkan bidrar till låg partikelbildning vilket är en mycket viktig parameter eftersom behovet av denna typ av bullerreducerande beläggningar är stor för trafikleder förbi bostadsområden inom tätbebyggda områden.
Uppbyggnad av provsträckor som följs upp under dess livslängd, i denna projektutformning i 3 år, ger nödvändig information om slaggmaterialets speciella egenskaper.
Förväntat resultat 
Resultatet avses vara en redovisning av för- och nackdelar med stålslagg som ersättning för stenmaterial i lågbullerbeläggning. Här avses främst de akustiska egenskaperna samt beständigheten studeras men i möjligaste mån skall en helhetssyn prägla projektet. Resultaten från provvägen är ockå ett viktigt komplement till provvägen på E4, Rotebro. Där har inte stålslagg eller liknande ballast med erkänt bra vidhäftning studerats.

Förhoppningen är att stålslaggen skall kunna ge en hög(re) bullerreduktion under en längre tid än konventionellt stenmaterial och därmed kunna implementeras som en mer kostnadseffektiv bullerreducerande åtgärd än vad som står till buds idag.

Projektet har en stark koppling till två projekt vid VTI "Slagphalt - provning av slaggmaterial som asfaltballast" samt "Provning av slaggasfalt" som leds av Leif Viman, samt till det TRV-uppdrag som VTI har att årligen utföra bullermätningar på lågbullerbeläggningen genom Huskvarna (Sandberg). Vidare finns en koppling till två TRV-projekt ledda av Viman/Jacobson (iD2384, iD3682).
Plan för resultatspridning och implementering 
Resultaten redovisas i skriftliga rapporter samt vid TRV:s årliga möten om lågbullerbeläggningar.

Projektet bör löpa under en tid tillräckligt lång för att följa beläggningen under en livscykel, men här föreslås en projekttid på tre år varefter man får ta ställning till en eventuell fortsättning i någon form.
Tidsramar 
Under 2015 planeras hela projektet under början av 2016 förprovas de aktuella beläggningarna och dess ingående material och under andra halvåret 2015 byggs provsträckorna som sedan följs upp med de tidigare beskrivna provningarna och mätningarna under 2015 och 2016. Ambitionen är sedan att följa provsträckorna under hela dess livslängd.