Projekt BVFF - publicerade
 
BVFF nummer: 
2012-015
Projekttitel 
Möjligheter och mängd för energiproduktion ur vägar och vägmiljöer
Projektledare/Kontaktperson 
Fredrik Hellman
Telefon 
013-204277
Utförarorganisation 
VTI
Medutförare 
-
Bakgrund 
Vägar och deras omgivande område, dvs. vägmiljön upptar stora arealsmässiga områden i Sverige och världen över. Eftersom ökad förnyelsebar energiproduktion är ett måste för att nå de klimatpolitiska målen om fossilfri och hållbar utveckling har forskare under en längre tid sökt sätt att använda vägar och vägmiljön för energiproduktion.
I dagsläget finns en rad nya tekniker som är utvecklade för energiproduktion på vägar eller i vägmiljön: exempelvis inbyggda och förstärkta solpaneler i vägar, användandet av piezoelektroniskt material i vägar, kinetiska vägplattor, vägbarriärer som utvinner vindenergi, hastighetsgupp/material som utvinner rörelseenergi eller andra sol- och vindenergiskapander metoder.
Många av de nya teknikerna fungerar under väderleksförhållande som är betydligt varmare än under svenska och nordiska förhållande, eller på gång- och cykelvägar vilket möjligen kan vara begränsande.
Sammanfattning 
Utvecklingen inom energiutvinning i vägen och vägens miljöområde har gått snabbt under de senaste åren. Det finns stor potential att utvinna energi ur vägar genom olika typer av tekniker. Syfte och mål med projektet är att kartlägga nya energitekniker och utreda möjligheten att använda väg- och vägmiljöområden för energiproduktion under Svenska/Nordiska förhållanden. Resultaten kan ligga till grund för en försöksplats.
Förväntat resultat 
Resultaten från projektet förväntas leda till framtagande av ett testområde med förslag på möjliga tekniker som kan användas d.v.s. tekniker som är lämpade för svenska och nordiska förhållande. Det finns alltså stor potential för att svensk industri kan komma att utvecklas inom området och metoder som sedan kan komma att användas i områden som klimatmässigt liknar Sverige.
Energiproduktion från förnyelsebara källor i väg och infrastruktur leder till minskad klimatpåverkan från trafik. I förlängningen kan detta ge också ge förbättrad mark- och resursanvändning på andra platser då vägens utrymme istället används för nyexploatering nya typer av energikällor.
Genom att bygga in eller bygga om vägar och vägmiljöer kan stora mängder förnyelsebar energiproduktion åstadkommas, speciellt på längre sikt. En del mängd går att använda i vägens område för att försörja ex belysning medan annan produktion kan ge nettovinster som kan användas i ex närliggande byggnader.
Plan för resultatspridning och implementering 
Resultaten kommer att presenteras i samband med en speciellt arrangerad workshop, slutrapport i form av en VTI rapport, som innebär vetenskaplig granskning. Genom den svenska rapporten och presentation på Transportforum kommer resultaten att spridas till intressenter och aktörer. Det finns ett stort intresse hos vägbyggare och myndigheter att använda vägen och vägens område till nya uppgifter som leder till minskade koldioxidutsläpp. Allmänhetens intresse och nyhetsvärdet är sannolikt också stort när det gäller denna typ av nya innovativa lösningar.
Tidsramar 
-