Projekt BVFF - publicerade
 
BVFF nummer: 
2022:2-02
Projekttitel 
Alternativa kemiska halkbekämpningsmedel på GCväg och trottoarer (ALT-salt)
Projektledare/Kontaktperson 
Göran Blomqvist
Telefon 
013-20 41 71
Utförarorganisation 
VTI
Medutförare 
GC Rieber Salt AB
Karlstad kommun
Tetra Chemicals Europe AB
Perstorp
PEAB
Bakgrund 
Vinterväghållning av gång- och cykelbanor samt trottoarer har de senaste åren prioriterats i linje med att öka andelen aktivt resande, året om. Sverige ligger långt framme i minimerandet av användningen av salt i vinterväghållningen, men kan optimeras ännu mer med rätt material, på rätt plats och framför allt i rätt tid. Processerna som påverkar väglaget på GC-banor och trottoarer skiljer sig från det som pågår på bilvägar där trafikens inverkan avgör hur halkbekämpningsmedlet sprids bort från vägen. En halkbekämpningsåtgärd på en yta med fotgängare har en annan effekt och varaktighet än den hade haft på en yta med cyklister som i sin tur skiljer sig från gator och vägar med biltrafik.
Klimatet kommer att förändras på sikt, mer än vad som redan är synligt, med tex ökat antal nollpassager längre norrut och ett nederbördsmönster där mer nederbörd och fler tillfällen med extrema förhållanden är att vänta. I norra Sverige kommer det innebära en ökad risk för mer nederbörd på kalla vägytor, tillfrysning, frost/tö-tillfällen mm. I södra Sverige kommer temperatur- och nederbördsökning innebära att åtgärder behövs mer sällan och då är risken att vare sig kunskap eller rätt utrustning finns när behovet uppkommer.
VTI har en cykeltestbana som under 2021 upprustades med en ny beläggning, där tvärfallet varierar mellan delsträckorna. Det finns även mindre variationer i yttemperaturer och vindförhållanden som kan utnyttjas vid jämförelsen mellan olika halkbekämpningsmedel.
Sammanfattning 
Halkbekämpning av cykelbanor och trottoarer har fått ett förnyat intresse i samband med att aktivt resande ska främjas. Därigenom har även nya halkbekämpningsmetoder utvecklats för att vara särskilt anpassade till de förhållanden som råder på cykelbanor och trottoarer. Eftersom de processer som påverkar varaktigheten av halkbekämpningsmedel på cykelbanor och trottoarer skiljer sig åt från de som råder på bilvägar, där majoriteten av dagens kunskap om hur dessa fungerar i praktiken kommer ifrån, så blir effekten av olika sorters halkbekämpningsmedel annorlunda i de två fallen. Till exempel kan inte biltrafikens inverkan och omblandande egenskaper räknas med. Därför finns det behov av att studera några utvalda kemiska halkbekämpningsmedel utifrån de förhållanden som råder på just gång och cykelbanor och i ett föränderligt klimat. I detta projekt jämförs effekt och varaktighet av natriumklorid, kaliumformiat och Karlstadslake (blandning av NaCl och CaCl2) genom studier i laboratoriemiljö, på skyddad testbana och i autentisk fullskala. Resultaten mynnar ut i råd och riktlinjer angående vilka medel som bör användas under vilka förhållanden, i vilka doser och med vilka intervall.
Förväntat resultat 
Förväntat resultat är att jämförelsen av salterna natriumklorid, kaliumformiat och den så kallade Karlstadslaken som är en blandning av NaCl och CaCl2 leder till riktlinjer för vilka medel som passar vid vilka väderförhållanden och till vilka doser på gång- och cykelbanor. Projektet inkluderar även ett moment där möjligheten att använda så kallat cirkulärt salt som tillverkas från återvunnen flygaska studeras. Hur mycket som krävs och hur ofta man behöver sprida för att uppnå ett bra resultat.
Projektet förväntas leverera en sammanställande granskad VTI-rapport med information om försökens resultat i form av riktlinjer utifrån yttre förhållanden som väder och miljö.
Om detta projekt lyckas kommer det kunna vara till stor hjälp för de som utför vinterunderhåll på ytor som främst används av oskyddade trafikanter. Detta kan leda till en minskning av antalet skadade i exempelvis halkolyckor vilket då leder till minskade samhällsekonomiska kostnader. En optimering av underhållet kan även minimera saltets miljöpåverkan samtidigt som den maximala effekten bibehålls för de oskyddade aktiva trafikanterna.
Plan för resultatspridning och implementering 
Kunskapen från projektet kommer att spridas till ansvariga på Trafikverket och inom nätverk för kommunala väghållare. Resultatet kommer även att ges ut som en VTI-rapport och kommuniceras på konferenser/seminarier.
Eftersom vi genomför projektet tillsammans med materialtillverkare och utförare kan vi säkra att resultaten kan implementeras i befintlig verksamhet.
Tidsramar 
Start hösten 2022
Slutdatum oktober 2025