Projekt BVFF - publicerade
 
BVFF nummer: 
2016-013
Projekttitel 
Underhållseffekter av kanalisering av trafik
Projektledare/Kontaktperson 
Iman Mirzadeh/ Anita Ihs
Telefon 
013-204031
Utförarorganisation 
VTI
Medutförare 
Trafikverket, NCC, Peab Asfalt AB
Bakgrund 
För att förbättra trafiksäkerheten har det de senaste årtiondena gjorts ombyggnationer i vägnätet i form av mötesseparerade vägar men också mindre åtgärder, såsom exempelvis räfflad mittremsa. Ofta innebär detta dock att trafikytan minskar och att körbeteendet hos trafikanterna påverkas. Att åtgärderna skapar ökad kanalisering av trafiken och ökad nedbrytning av vägkonstruktionen är väl känt. Vid dimensionering av vägkonstruktionen och beläggningsval tas detta hänsyn till. Analyser av tillståndsutvecklingen på vägnätet och beläggningsåtgärders livslängder har dock gett indikationer på att effekten har varit större än förväntad. Vid dimensionering, analyser av nedbrytningsförlopp och LCC-analyser är det av stor vikt att kunna bedöma kanaliseringseffekten i form av sidolägesvariationer av trafiken för att välja de åtgärder som ger lägsta möjliga livscykelkostnader. I bland annat det kalkylverktyg som utvecklats av VTI på uppdrag av Trafikverket, LCC Vägöverbyggnad, beräknas slitage/nedbrytning av en vägkropp utifrån ”trafiklasten”, dvs. dubbandel, tung trafik och hastighetsgräns. Nedbrytningen från tung trafik innefattar modeller för permanenta deformationer i asfalt och obundna lager samt utmattning i asfaltslager. Sidolägesvariationen beror i verktyget på vägtypen och om vägräcke finns eller ej. Det finns dock ingen detaljerad delmodell för att hantera effekten på sidolägesvariationen beroende på indelning i körfält, vägren, avstånd till räcke, räckestyp eller räfflad mittremsa.
Sammanfattning 
Sidolägesvariationen påverkas av flertalet faktorer som beror på hur vägen planeras och utformas. Det har gjorts trafikmätningar av sidolägesvariationen i tidigare projekt där det har
konstaterats att det finns en stor variation mellan olika vägtyper och vägutformningar. Det
finns dock lite kunskap om vad som ger upphov till denna skillnad och vad som eventuellt kan göras för att minska kanaliseringen eller andra åtgärder som kan göras. För att finna lämpliga lösningar behöver dessa åtgärder vägas mot kostnader genom t ex LCC-analyser. Detta projekt avser att ta fram ny kunskap om kanalisering och dess effekter samt modeller för att möjliggöra denna typ av LCC-analyser.
Förväntat resultat 
• Underlag för vidareutveckling av Trafikverkets verktyg LCC Vägöverbyggnad.
• Inventering av faktorer som påverkar sidolägesvariationen
• Identifiering av problempartier och gemensamma faktorer
• Förslag till modellutveckling
• Underlag för komplettering/uppdatering av relevanta delar av Trafikverkets regelverk,
exempelvis Justeringsfaktorer för vägbredd/körfältsbredd i TrVK Väg
• En fallstudie med LCC-analyser och bedömning över olika möjliga åtgärder
• En rapport som sammanställer resultaten
Plan för resultatspridning och implementering 
Resultatet implementeras i kalkylverktyget LCC Vägöverbyggnad, men kan också ge underlag för ny data (ex. sidolägesvariation) till beslutsstödsystem såsom PMSv3 och för ev. revidering i relevanta delar av Trafikverkets regelverk såsom exempelvis justeringsfaktorer enl. ovan.
Projektet kommer även att avrapporteras som en VTI rapport och kan även presenteras på
Transportforum. I rapporten kommer utvecklade modeller och data redovisas för att kunna
användas av närliggande projekt för vilka sidolägesvariationen behövs.

Till projektet kopplas en referensgrupp med personer från Trafikverket och entreprenörer.
Tidsramar 
2016-02-01 - 2017-06-30