Projekt BVFF - publicerade
 
BVFF nummer: 
2015-025
Projekttitel 
Klimatinverkan på hållbarhet hos beläggningar
Projektledare/Kontaktperson 
Safwat Said
Telefon 
070 396 84 22
Utförarorganisation 
VTI
Medutförare 
Institutionen för Teknik och Samhälle, Lund Tekniska Högskola
Bakgrund 
Normalt förväntas att en nylagd beläggning kan ha en livslängd på ca 15-20 år utan behov av större underhållsåtgärd. I verkligheten uppskattas att ca 20 % av beläggningar har en livslängd på bara 2-4 år. Huvudorsaken tros vara bristande beständighet. Klimatinverkan, främst genom nederbörd och fuktighet tros vara den direkta orsaken till den korta livslängden hos bundna lager.
Med beständighet eller hållbarhet avses en vägkonstruktions eller ett vägmaterials förmåga att motstå nedbrytning under inverkan av klimat och miljöfaktorer. Exempelvis vatten/fukt med eller utan frys-töväxlingar leder till lägre bärighet hos konstruktionen och sämre vidhäftning och stripping i asfaltlager. Åldring av asfaltbeläggning leder till förvittring, stora och snabba temperaturvariationer leder till temperaturssprickor och kemikalier (salter, oljeprodukter, mm) ger upphov till låg vidhäftning i bundna lager. Nedbrytningen av vägen sker i samband med trafikbelastning och det kan därför vara svårt att särskilja den från den normala trafikrelaterade nedbrytningen av en vägkonstruktion och dess lager. Val av vägmaterial, konstruktion, utförande och dränering är avgörande faktorer för hållbarheten hos en vägskonstruktion.
Sammanfattning 
Projekttitel: Klimatinverkan på hållbarhet hos beläggningar

Beständighet hos asfaltbeläggningar är en av de stora nedbrytningsmekanismerna hos asfaltkonstruktioner. Det uppskattas ca 20 procent av massabeläggningar går sönder inom de första fyra åren efter öppning för trafiken. Bristande beständighet, främst under vatteninverkan, hos överbyggnadslagren tros vara den direkta orsaken till den korta livslängden. Trafikbelastning av vägkonstruktion under inverkan av klimatfaktorer såsom närvaro av vatten/ fukt ger upphov till en accelererad nedsättning av konstruktionens hållfasthet och en kraftig förkortning av livslängden. Bristande beständighet kan uppkomma i alla bitumenbundna konstruktionens lager genom materialförvittring, sprickor och deformationer. Beständighets skador t.ex. i bärlagret leder till omfattande underhållskostnader. Bidragande orsaker utöver klimatfaktorerna är brist i proportionering och val av massabeläggning. Högt hålrum, låg packningsgrad, låg bindemedelshalt, dålig vidhäftning, finstenmaterial egenskaper kan vara avgörande för beläggningens motstånd mot beständighetskador.
Dagens dimensioneringsmodeller för flexibla vägöverbyggnader måste beakta massa beläggningars beständighetsegenskaper och variationer i klimatfaktorer under året i större omfattning än idag. Det behövs också mekaniska metoder för karaktärisering av beläggningar med avseende på närvaro av vatten/ fukt, salter, temperaturväxlingar m.m. Effekten av variationer i materialegenskaper studeras med hjälp av dimensioneringsmodeller för uppskattning av teknisk livslängd under fältliknande förhållanden.
Förväntat resultat 
• Utvärdering av massabeläggning med avseende på klimatinverkan under fältliknande förhållanden, t.ex. porvattentryck
• Förslag på kravprofil med avseende på beständighetsskador
• Implementering av dimensioneringsmetoder med tyngdpunkt på beständigheten hos massabeläggningar.
Projektet kommer att utnyttja data från ett pågående projekt "vägars beständighet"
Plan för resultatspridning och implementering 
• Publicering i peer review tidskrifter och konferenser.
• Presentationer vid nationella seminarier
Tidsramar 
Startdatum: augusti 2015
Slutdatum: juli 2019