Projekt BVFF - publicerade
 
BVFF nummer: 
BVFF 2019:1-06
Projekttitel 
Ballastberoende slitage på asfalt och betong, prallstudie
Projektledare/Kontaktperson 
Ellen Dolk
Telefon 
013-204246 / 0721-648393
Utförarorganisation 
VTI
Medutförare 
Rise CBI
Bakgrund 
Vid nybyggnation av nya vägar, eller nya slitlager, kan det ställas krav på nötningsmotstånd hos den grövre ballastfraktionen. Kravet brukar gälla kulkvarnsvärde och varierar beroende på till exempel trafikmängd på gällande väg. Ibland finns det sten att tillgå som är bättre än det efterfrågade kulkvarnsvärdet men som också är dyrare än till exempel den lokala stenen som är billigare men har ett sämre kulkvarnsvärde och nötningsmotstånd. Det kan därför finnas ett ekonomiskt incitament att blanda dessa olika stenkvaliteter så länge den nya blandningen når det efterfrågade kulkvarnsvärdet i medeltal. Det är däremot inte klarlagt hur en sådan blandning av stenkvaliteter egentligen påverkar beläggningens totala nötningsmotstånd. Det finns erfarenheter från betongsträckan E4 Uppsala, som antyder att en sådan blandning kan ge markant högre slitage på vägen än förväntat. Därför är det av vikt att undersöka hur blandning av olika stenkvaliteter påverkar slitaget hos såväl betong- som asfaltsbeläggningar.
Sammanfattning 
En laboratoriestude för att utröna hur slitaget i Prall (testmetod för att simulera dubbdäcksnötning) blir beroende på vilken stenkvalitet som används och vad effekten blir om olika kvaliteter blandas.
Förväntat resultat 
Resultaten sammanställs tydligt i ett VTI-notat samt kommer även att presenteras i en vetenskaplig artikel som ingår i Ellen Dolks licentiatarbete.
Om provningarna visar ett tydligt resultat i form av effekten av att blanda väldigt olika stenkvaliteter kan det ge ett bra underlag till upphandlingar, krav och till LCC-analyser.
Plan för resultatspridning och implementering 
Målgruppen för studiens resultat är främst Trafikverket och andra väghållande myndigheter, främst i områden där dubbdäck används. Att resultatet kommer ingå i en vetenskaplig artikel och ett licentiatarbete kommer att ge resultatet en internationell spridning.
Tidsramar 
Projektstart våren 2019.
Projektslut hösten 2019.