Projekt BVFF - publicerade
 
BVFF nummer: 
BVFF 2021:1-05
Projekttitel 
Utveckling av komfort- och kvalitetsmått för gång- och cykelvägar
Projektledare/Kontaktperson 
Anna Niska
Telefon 
013204048
Utförarorganisation 
VTI
Medutförare 
Ramboll
Bakgrund 
Regeringen vill främja ett ökat och säkert cyklande. Ökat cyklande främjas av god komfort, ökad säkerhet, god framkomlighet med lågt rullmotstånd och jämna cykelbanor som är breda. Samtidigt som det finns många orsaker att öka cyklandet, utgör cyklister idag den största gruppen skadade vägtrafikanter som vårdas på sjukhus och många har skadats till följd av brister i drift och underhåll. För att ta fram effektsamband gällande cyklisters olyckor, framkomlighet och komfort kopplat till drift och underhåll, behövs mått och mätmetoder som objektivt beskriver cykelinfrastrukturens funktionella tillstånd. Det beskriver hur bra ytan på en cykelväg är att cykla på och kan delas upp i parametrarna jämnhet, friktion, rullmotstånd och ljustekniska egenskaper. En förutsättning för att kunna definiera och följa upp funktionskrav som utgår ifrån cyklisters behov, är att det finns objektiva mått som beskriver dessa tillståndsparametrar. När det gäller jämnhet, baseras gällande krav för nybelagda cykelvägar på International Roughness Index, IRI, vilket ger ett mått på upplevelsen vid bilåkning men däremot inte representerar cyklisters komfortupplevelse särskilt väl. IRI-värdet är till stor nytta för Trafikverket då det vid investering är det viktigaste kravet i vägentreprenader. IRI används även för att räkna ut hur mycket underhållsmedel som behövs för vägarna. Eftersom komforten för en bilist och en cyklist är olika, behöver vi utveckla ett eget komfort/kvalitetsmått för våra cykelvägar.
Sammanfattning 
Projektet syftar till att ta fram kunskapsunderlag för kravställning på asfaltbeläggningar som utgår ifrån cyklisters förutsättningar och behov. Ett relevant komfortmått baserat på jämnhet som beskriver cyklisters åk-kvalitet ska definieras i projektet. Måttet ska ersätta IRI och kunna användas vid kravställning och kontroll av nyanläggning av cykelvägar och för att beskriva underhållsbehovet på befintliga ytor. Projektet ska också resultera i en metodbeskrivning för mätning för att följa upp utförda åtgärder i relation till ställda krav. Den beskrivna mätmetoden ska vara dynamisk och tillämpbar vid kartläggning av ett cykelvägnät, vilket innebär att mätning ska kunna ske i ”cykelfart” och så lite som möjligt störa övrig trafik. Målsättningen är att kunskapen som tas fram i projektet ska inarbetas i Trafikverket ordinarie råd och riktlinjer för när och hur mätning ska göras (ett TDOK). I förlängningen bör metoden vidareutvecklas till en svensk och europeisk standard. Framtagna mått och mätmetoder ska objektivt och hållbart, kunna beskriva cykelinfrastrukturens funktionella tillstånd. Då kan de också användas för att ta fram effektsamband vad gäller cyklisters olyckor, framkomlighet och komfort kopplat till drift- och underhållsåtgärder. Projektet innefattar litteraturstudier, workshops och utbyte i internationella nätverk. Ett flertal vägytemätningar genomförs med olika typer av mätmetoder och mätvärden relateras till cyklisters subjektiva bedömningar.
Förväntat resultat 
Projektet ska definiera ett relevant komfortmått baserat på jämnhet som beskriver cyklisters åk-kvalitet. Måttet ska kunna användas vid kravställning och kontroll av nyanläggning av cykelvägar samt för att beskriva underhållsbehovet på befintliga ytor. Det ska ersätta gällande krav baserat på IRI då det inte representerar cyklisters komfortupplevelse särskilt väl. Måttet kommer att ha samma funktion som IRI och kommer att betyda lika mycket för våra cykelvägar som IRI-värdet betyder för våra vägar. Projektet ska också resultera i en metodbeskrivning för mätning för att följa upp utförda åtgärder i relation till ställda krav. Den beskrivna mätmetoden ska vara dynamisk och tillämpbar vid kartläggning av ett cykelvägnät, vilket innebär att mätning ska kunna ske i ”cykelfart” och så lite som möjligt störa övrig trafik. Målsättningen är att kunskapen som tas fram i projektet ska inarbetas i Trafikverket ordinarie rekommendationer/riktlinjer för när och hur mätning ska göras (ett TDOK). I förlängningen bör metoden vidareutvecklas till en svensk och europeisk standard.
Projektet levererar även en VTI-rapport och en eller flera vetenskapliga artiklar.
Plan för resultatspridning och implementering 
Resultaten från studien dokumenteras i en VTI-rapport och en eller flera vetenskapliga artiklar. Publikationerna kommer att finnas tillgängliga för nedladdning och resultaten kommer också att spridas via föredrag på konferenser, workshops och mässor. Projektnyheter och projektresultat sprids löpande via Cykelcentrums, VTI:s kanaler och Rambölls kanaler (nyhetsbrev, VTI-aktuellt, hemsidor, internationella nätverk osv). Projektresultaten implementeras i kommuner genom demoprojekt. Valda delar av projektresultaten kan också komma att resultera i specifika styrdokument och/eller inarbetas i befintliga råd och riktlinjer (exempelvis Trafikverkets TDOK, den uppdaterade versionen av GCM-handboken, tekniska handböcker i kommunerna mm).
Tidsramar 
Start: 2021-04-01. Slut: 2023-11-30