Projekt BVFF - publicerade
 
BVFF nummer: 
BVFF 2019:1-03
Projekttitel 
Digital friktionsuppföljning
Projektledare/Kontaktperson 
Johan Casselgren
Telefon 
0920-491409
Utförarorganisation 
LTU
Medutförare 
Trafikverket
Bakgrund 
Med dagens utveckling inom automatisering av fordonsparken kommer fordonen att samla in mer och mer data från vägarna. Genom denna digitalisering har Trafikverket en utmaning då förarna av fordonen kommer kunna se i real tid när och var det är halt. Detta ställer nya krav på både beställare och utförare av vinterväghållning. I dagsläget bygger ramverket för vinterväghållning på regelverk som togs fram för 10–20 år sedan, givetvis har det förnyats men inte i samma takt som däck och fordonsindustrin har utvecklats. Det är inte bara fordonen som utvecklats även vägnätet har förändrats under denna tid, idag har vi många vägar med mitträcke och 2+1 körfält. Trots ett lite åldrat regelverk är Sverige i framkant gällande vinterväghållning i världen och det är något Sverige också kommer vara i fortsättningen.

Vinterväghållning är uppbyggt av ett komplext system av sensorer, regelverk och aktörer. Men en sak som har saknats senaste åren är en pålitlig och automatiserad kontroll av utförda åtgärder. Trafikverket har nu upphandlat leverans av friktionsdata från tre leverantörer som använder sig av olika metoder för uppskattning av friktionen mellan vägbana och däck. Målbilden med detta projekt är kunna bygga ny kompetens inom området vinterväghållning med fokus på digitalisering, samt att utföra en grundläggande validering och utvärdering av automatiserad leveranskontroll av vinterväghållning.
Sammanfattning 
Med dagens utveckling inom automatisering av fordonsparken kommer fordonen att samla in mer och mer data från vägarna. Genom denna digitalisering har Trafikverket en utmaning då förarna av fordonen kommer kunna se i real tid när och var det är halt. Detta ställer nya krav på både beställare och utförare av vinterväghållning. Trafikverket har handlat upp automatiserad mätning av friktion med hjälp av fordonsflottor. Detta projekt syftar till att validera friktionsmätningarna, följa upp hur denna stora mängd friktionsdata kan kopplas till andra data från vägen för att utvärdera tillståndet på vägen och ge ett förslag på hur ersättnings modellen för vinterväghållning skulle kunna uppdateras. Syftet är också att utöka kompetensen inom detta område genom att parallellt med arbetet utbilda en doktorand.
Förväntat resultat 
vetenskapliga journaler, 1-2 konferensbidrag, en doktorsavhandling och en slutrapport.

Upphandlingen av digital insamling av friktionsdata med hjälp av en fordonsflotta är världsledande inom vinterväghållning. Genom detta projekt kan resultaten valideras och utvärderas på ett vetenskapligt sätt och spridas inom det akademiska samhället. Projektet kommer också att bygga upp en större kompetens kring dessa frågor och säkerställa att Sverige kommer fortsätta vara världsledande inom digitaliseringen av vinterväghållning

De effekter projektet kommer ha om projektet lyckas är en internationell spridning av resultatet från ett världsledande koncept kring uppföljning av vinterväghållningsleveranser med hjälp av digitaliserad fordonsflotta som uppskattar friktion mellan väg och fordon.

Här kommer även projektet arbeta när huvudprojektet Digital vinterväghållning, därför kommer deltagande vid projektmöten och workshops inom det projektet vara huvudfokus de två första åren. Sista året kommer även en presentation/workshop hållas för alla intressenter för att presentera slut resultatet av digital friktionsuppföljning.

Projektet kommer även bilda en referensgrupp/styrgrupp som kan ge input till forskningen samt säkerställa implementation i olika organisationer, så som Trafikverket och entreprenörer.
Plan för resultatspridning och implementering 
Inledningsvis kommer handledaren Johan Casselgren att delta i arbetet runt projektet Digital vinterväghållning för att bidra med teknisk kunskap runt de olika metoderna och delta vid möten med både friktionsdata leverantörer, Trafikverkets personal och entreprenörer.
Efterhand är målet att även den tilltänkte doktoranden ska delta i dessa möten både för att bygga upp ett kunnande men även ett kontaktnät. Resultaten kommer att presenteras vid seminarier, work-shops och projektmöten med alla intressenter. Publicering av resultaten kommer ske i projektrapporter och nationell/internationella vetenskapliga tidskrifter och konferenser, så som Sirwec och TRB konferenser. För att nå både nationella och internationell målgrupper.
Tidsramar 
Start 2019-03-01 2023-02-28