Projekt BVFF - publicerade
 
BVFF nummer: 
2018:2-22
Projekttitel 
Frostbeständig terrasstabilisering, kunskapsutveckling mineralbildningsprocesser och efterhärdningspotential
Projektledare/Kontaktperson 
Professor Jan Laue
Telefon 
072-2396169
Utförarorganisation 
LTU
Medutförare 
--
Bakgrund 
Stabilisering av terrass och överbyggnadsmaterial är idag en internationellt etablerad metod, vilket gör att det finns en väl utvecklad maskinpark för spridning och infräsning av stabiliseringsmedel. Stabilisering av terrass och överbyggnadsmaterial tillämpas idag rutinmässigt i ett flertal länder, t.ex. Frankrike, Tyskland, USA och Australien.
Terrasstabilisering kan vid de rätta förutsättningarna öka användning av befintligt material i väglinjen samt minska den nödvändiga tjockleken av överbyggnaden. Genom optimering av terrasstabilisering minskas det totala behovet av jordmassor och således transportbehovet, energianvändningen reduceras och livscykelkostnaden blir ytterligare mindre genom förenklat underhållsbehov.
I t.ex. Tyskland används metoden också för uppgradering av frostkänslighetsklass (från mycket frostkänslig till mindre frostkänslig) för att möjliggöra användning av massorna på plats. Kraven är då lägre än om de ska användas i överbyggnaden av vägkroppen.
70% av Sveriges jordar har sådana egenskaper att det krävs åtgärdar för att kunna bygga på dem.
Hypotesen av projektet är att det är möjligt att ta fram metoder för att enkelt kunna stabilisera majoriteten av dessa jordar för användning i vägterrass utan problem med frostbeständigheten.
Sammanfattning 
Målet med forskningen inom detta projekt är att anpassa den utomlands välanvända metoden terrasstabilisering till svenskt klimat, eftersom denna metod är miljövänlig pga. minskad transportbehov och minskad förbrukning av ändliga naturresurser.
Anpassningen ska göras genom att studera hur mineralbildningsprocesserna påverkas av frost. Nyare forskning har visat att en fortsatt härdning efter frostpåverkan är möjlig. Denna så kallade efterhärdningspotentialen ska undersökas i inblandningsförsök med typiska svenska jordar och i Sverige vanliga hydrauliska bindemedel.
Forskningsresultaten kommer att kunna beaktas vid alla stabiliserade jordmaterial oavsett användningsområde (ytstabilisering, mass-stabilisering, k/c-pelare).
Förväntat resultat 
Projektets syfte är att ta fram parameter för de svenska förhållanden (m.a.p. jordarter och klimat) för att bättre kunna prognostisera beständigheten hos stabiliserade jordar vid användning som terrasstabilisering. Genom denna kunskap kommer tekniska lösningar att kunna optimeras dvs. metoden måste inte längre behöva utnyttjas ”på säkra sidan”. Resultaten från projektet kommer att ge bättre beslutsunderlag inför val av förstärkningsmetod för infrastrukturanläggningar.
Dimensionering för alla typer av stabilisering som ska utföras inom frostpåverkad del av jordprofilen kommer att kunna dra nytta av kunskapen som projektet levererar.
Genom optimering vid dimensionering av terrasstabilisering kommer metoden att bli interessant ur livscykel-perspektiv: masstransporter reduceras och naturliga resurser sparas om jordmaterialet kan förbättras så att den kan vara kvar på plats under en planerad konstruktion.
Med kunskap om mineralbildningsprocesser kan nya recycling-bindemedel enklare klassas m.a.p. jordar, förhållanden samt eventuellt kombinationer med andra bindemedel. Användandet av nya recycling-bindemedel är ytterligare ett steg mot förbättring ur miljö- och klimatperspektiv, när de kommer till nytta istället för att behöver deponeras.
Plan för resultatspridning och implementering 
Resultaten kommer i första hand att presenteras som internationell referee - granskade artiklar eller konferensbidrag samt i doktorsavhandling och tillhörande seminarium.
Till stöd för projektet, men också för kunskapsspridning inom branschen ska en referensgrupp bildas bestående av representanter från Trafikverket, NCC, Skanska och VTI/SGI.
Förslag till referensgrupp:
• Olle Båtelsson, TrV (accepterad)
• Bo Johansson, NCC (accepterad)
• Mats Tidlund, Skanska (tillfrågad)
• n.n , VTI/SGI (inte tillfrågad ännu)
Därutöver planeras för pilotprojekt tillsammans med NCC där doktoranden har en vilande anställning (tjänstledighet för utbildning).
Tidsramar 
Oktober 2018 - December 2021