Projekt BVFF - publicerade
 
BVFF nummer: 
2012-096
Projekttitel 
Tjäle och dess konsekvenser för infrastrukturanläggningar
Projektledare/Kontaktperson 
Sven Knutsson
Telefon 
0920-493312
Utförarorganisation 
LTU
Medutförare 
Befintligt LTU-projekt. Se nedan.
Bakgrund 
Befintligt LTU-projekt. Se nedan.
Sammanfattning 
Projektet avser att göra en kartläggning av utvecklingsinsatser och frågor som behöver bearbetas och belysas vad gäller tjäle/tjällossning i samband med infrastrukturanläggningar i Sverige. Syftet är att underlätta och förbättra de metoder som används idag. Dessa är många gånger inte ändamålsenliga och kan sällan utgöra en bas för arbete med internationella standarder mm. I kartläggningen ingår även att visa hur frågor är kopplade till varandra och planerade/pågående projekt. Slutdokumentet ska innehålla ett förslag till prioritering av frågor som behöver belysas.
Projektets syfte är att producera en analys och prioriterad sammanställning av projekt som behöver genomföras för att få bättre funktion hos vägar och banor under vinterförhållanden vad avser tjäle och tillhörande frågor. Resultatet ska bli en prioriterad ”road map” vad avser tjälfrågor.
Den tänkta arbetsmetoden utgörs av ett participativt arbetssätt som därmed säkerställer ett engagemang hos berörda personer inom TrV och en samtidig implementering av projektets resultat.
Förväntat resultat 
Slutresultatet blir en skriftlig rapport som kommer att bestå av en ”state of the art” rapport samt en prioriterad lista över önskvärda utvecklingsprojekt inom området. Arbetet bedrivs i nära samverkan med TrV och VTI och nödvändiga utvecklingsprojekt med tillhörande prioritering sker genom workshops och seminarier med anställda inom Trv (2-3 st).
Arbetet kommer att ligga till grund för framtida insatser inom området och så att de utvecklingsinsatser väljs som ger ”mest nytta”.
Plan för resultatspridning och implementering 
Den i projektet sammanställda rapporten rörande ”Road map” för utvecklingsinsatser inom området tjäle/tjällossning arbetas fram i nära samverkan med anställda på TrV. Denna medverkan skapar medvetande och intresse för resultaten och under arbetets gång sker således en successiv implementering. En avgörande faktor i detta arbete är de workshops/seminarier som planeras. Inom ramen för dessa implementeras arbetet i TrV:s organisation. Medvetenheten om arbetet gör att resultatet kommer att efterfrågas och utgöra grund för kommande utvecklingsinsatser. Arbetssättet är en variant av ”participativt arbetssätt” som skapar medvetande om arbetet, efterfrågan av slutresultat och en genomarbetat och välförankrad prioriteringsprocess.
Nyttan med projektet utgörs av en sammanställning av önskvärda utvecklingsinsatser inom området och en prioriterad lista över de olika insatsernas angelägenhetsgrad.
Slutresultatet blir en skriven rapport men under arbetet med denna har seminarier och workshops genomförts. Viss utbildning kring frågorna kommer även att ske.
Tidsramar 
-