Projekt BVFF - publicerade
 
BVFF nummer: 
2016-004
Projekttitel 
Beskrivning av metod och utvecklingsmöjligheter för vägytemätning
Projektledare/Kontaktperson 
Thomas Lundberg
Telefon 
013 - 20 43 95
Utförarorganisation 
VTI
Medutförare 
Ramböll Sverige AB
Bakgrund 
Ansökan är kompletterad med en ny bilaga där vi preciserat önskad information.
Nationell vägytemätning är en viktig grundpelare för planering av det statliga vägunderhållet både i Sverige och i större delen av de utvecklade länderna i världen. Med stöd från vägytemätningen får man kontroll på vägnätets status. Man får därmed en bra bedömning av underhållsbehovet utifrån de parametrar som mäts. Med stöd från vägytedata söks medel för den statliga underhållsbudgeten. Med stöd av dessa data gör man också prioriteringar av var, när och hur medel och resurser fördelas. Man har ett fokus på att säkerställa t ex vägnätets framkomlighet, säkerhet, tillgänglighet och bevarandet av det stora vägkapitalet i vår infrastruktur.

I Sverige har vi en mycket lång tradition med väl planerade vägytemätningar med modern teknik och en god dataanvändning. Ända sedan i början på 1980-talet har Trafikverket låtit utföra vägytemätningar med laserbaserad teknik. Användandet av data har ökat starkt genom införandet av det web-baserade verktyget PMSv3, där även konsulter och entreprenörer nu använder denna information i sitt dagliga arbete.

Teknikutvecklingen går starkt framåt inom många områden och vägytemätningen är inget undantag. Sen mitten av 80-talet har de svenska vägytemätningarna baserats på 17 punktvisa lasergivare för den tvärgående profilen (som t ex används för beräkning av spårdjup, slitage, deformationer och kanthäng/skador). Teknikutvecklingen har nu nått ett stadium där man internationellt ersätter denna teknik till förmån för så kallad scanning laser.
Sammanfattning 
Projektet ska ge förutsättningar för branschen att tillgodogöra sig fördelarna av ny teknik vid vägytemätning.
Vägytemätning används i mycket stor utsträckning för kvalitetskontroll av vägentreprenader. Många av de krav som ställs på vägytan, speciellt i totalentreprenader, baseras på vägytemätning. En korrekt vägytemätning med hög kvalitet har därför en avgörande roll i dagens upphandlingar och teknikutvecklingen.
Det finns direkta vinningar för Trafikverket i form av säkrare prognoser och en helt annan detaljgrad i den information som kan utvinnas från ny mätteknik. Den ökade kvalitet gynnar i sin tur underhållsplaneringen av vägnätet.
Det är också viktigt att samverka med ANDA-projektet så inte dubbelarbete utförs.
Förväntat resultat 
Det förväntade resultatet är att man får den kunskap som behövs rörande konsekvenser och möjligheter av ett teknikbyte och hur dessa kan och bör hanteras.

Med projektresultatet som underlag kan man med större säkerhet öppna upp för alternativ teknik med mervärde inom vägytemätning i Sverige. Detta skall kunna ske utan att riskera negativa följdverkningar i planeringsunderlagen eller gentemot de regelverk som styr kvalitetskontroll av vägentreprenader. Resultatet skall vara starkt värdeskapande med mål om att skapa bättre beslutsunderlag för en effektivare väghållning samt tydligare spelregler i totalentreprenader. Vidare ska resultatet kunna användas av mätbranschen (mätkonsulter) som förutsättning för teknikutveckling vid framtida mätningar på vägnätsnivå och objektnivå.

Med nya typer av mätsystem kan man sannolikt öka kvalitén i insamlad data samtidigt som man kan öka användningsområdena för data. Just dataapplikationerna är i fokus i projektet snarare än mättekniken i sig själv.

De mätsystem som skall användas med den nya tekniken får större användningsområde samtidigt som de blir lättare och mer miljövänliga. Med de ökade användningsområdena ges möjlighet till att slutligen skapa en mer effektiv väghållning till nytta för brukarna d v s trafikanter och transportföretag.
Plan för resultatspridning och implementering 
Projektet rapporteras i VTIs rapportserie alt. notatserie.

Resultat kan direkt överföras till metodbeskrivningarna för vägytemätning. Dessa dokument är styrande för både entreprenadkontroll och för upphandlingen av vägytemätning på nationell nivå.

Kunskapen skall spridas på nationella och internationella seminarier såsom Transportforum, Metoddagarna, Asfaltdagarna, TRB, ERPUG och RPUG.
Tidsramar 
Start: januari 2016
Slut: april 2018