Projekt BVFF - publicerade
 
BVFF nummer: 
2016:2-03
Projekttitel 
RSI för Robust och tillförlitlig infrastruktur
Projektledare/Kontaktperson 
Johan Casselgren
Telefon 
+46920-491409
Utförarorganisation 
LTU
Medutförare 
Klimator AB
Svevia, samt Peab, Skanska & NCC via projektstöd från SBUF
Göteborgs Universitet
Bakgrund 
Road Surface Information (RSI) är ett demonstrationsprojekt som syftar till att möta Trafikverkets krav på en mer robust och störningstålig infrastruktur. Denna ansökan RSI(II) avser medel för att 1-implementera RSI-tekniken i 4 testområden, 2-demonstrera tekniken för olika användargrupper, 3-verifiera kvaliten på data som RSI genererar. RSI fas 1 har visat på ökade möjligheter att vara ett verktyg som medger optimering av vintervägsåtgärder. RSI vänder sig till personer & organisationer som har behov av ”nästa generations informationssystem” för att snabbt kunna hantera störningar och leverera adekvat trafikinformation.
RSI-projektet startades våren 2014 med inledande tester av modeller och bildata i ett valt testområde. Under vintern 2014/15 har demonstration av RSI-tekniken genomförts och inom ramen för detta arbete har en ny applikation tagits i drift för att möjliggöra demonstration och utvärdering. RSI är idag etablerat i ett kontraktsområde kring Göteborg som handhavs av Svevia. En bilflotta bestående av Volvo-bilar finns inom området. Målbilden kring RSI är att denna teknik ska kunna etableras som komplement till dagens VViS med start 2018. För att nå detta mål behöver flera delmål uppnås:
Åtgärdsuppföljning -etablering av RSI som hjälpmedel för Trafikverket gällande uppföljning av entreprenörers verksamhet
Användaracceptans -god förankring av tekniken hos fler entreprenörer
Utvidgad fordonsflotta -etablering av kompletterande mer varierande fordonsflot
Sammanfattning 
RSI (II) "nästa generations informationssystem" fokuserar på: 1 - implementera RSI-tekniken i 4 utvalda testområden, (4 olika entreprenörer & olika klimattyper), 2 - demonstrera tekniken för olika användargrupper och 3 - verifiera kvaliteten på data som RSI genererar. RSI tekniken ligger i framkant vad det gäller framtida system för information kring vinterväghållning. Ett lyckat genomförande av RSI (II) öppnar för stora möjligheter för uppföljning, optimering av åtgärd som saltning/plogning. Ett mål är att minska de samhälleliga störningarna på transportapparaten som dåligt väglag kan leda till. RSI skall vara ett verktyg för att presentera väglagsinformation i realtid och prognos på karta med stor upplösning.
Förväntat resultat 
Implementering av RSI-tekniken i de 4 testområdena genomförs för att säkerställa att förväntade resultat ska uppnås. Att implementera RSI följer ett utvecklat förfarande där ingående vägar kartläggs och beskrivs via data från NVDB, Google street-view och Lantmäteriverkets databank. VViS-stationer, Mesanrutor och Gribrutor kopplas till aktuellt geografiskt område och beräkningsalgoritmer. Fordonsflottor utrustas med OBD-enheter för insamling av fordonsdata och all datakommunikation kopplas till upprättade molntjänster och beräkningsprogram. Denna del av projektet kommer att ge underlag för de därpå kommande momenten.
Demonstrationen av RSI förväntas ge förtroende hos de olika användargrupperna och tillföra återkoppling som gör applikationen anpassad till användarnas behov. RSI förväntas visa på mervärdet av en diversifierad fordonsflotta. Det övergripande resultatet skall visa att RSI är en väl fungerande ”nästa generations” informationssystem som ökar möjligheten till att fatta rätt åtgärdsbeslut vid olika typer av väderstörningar på infrastrukturen. RSI skall kunna vara ett verktyg som ger möjlighet till uppföljning och analys.
Plan för resultatspridning och implementering 
Inledningsvis kommer den utvecklade applikationen implementeras i valda testområden. Genom detta nås den viktigaste målgrupperna, entreprenörer och andra användare, direkt och de ges möjlighet att återkoppla hur systemet fungerar i drift. Resultatet kommer att presenteras vid seminarier, work-shops och projektmöten med Trafikverket, entreprenörer och övriga partners i projektet som målgrupp. Publicering av resultaten kommer ske i projektrapporter och nationell/internationella vetenskapliga tidskrifter och konferenser, så som Sirwec och TRB konferenser. För att nå en nationella och Internationell målgrupp forskare och myndigheter inom väg/drift/underhåll och ITS. Efter genomfört projekt skall RSI kunna implementeras i större nationell skala.
Tidsramar 
2016 tom sista maj 2017