Projekt BVFF - publicerade
 
BVFF nummer: 
2016-010
Projekttitel 
Däckkonfiguration och nedbrytning av vägar
Projektledare/Kontaktperson 
Sigurdur Erlingsson
Telefon 
013 204123
Utförarorganisation 
VTI
Medutförare 
Abubeker Ahmed, VTI
Shafiqur Rahman, VTI
Dr. student
Bakgrund 
Parhjul har varit den mest vanliga konfigurationen på de tunga axlarna på det svenska vägnätet. På 1980 talet introducerades sk. super singel däck som en ersättning till parhjulen. I början av 2000 talet lanserades sedan en ny generation av super singel däck på marknaden. De två största argumenten för användningen av super singel däck är lägre bränsleförbrukning och därmed mindre avgasutsläpp. Super singel däcken har en kontaktyta med vägen som är mindre en vad vanliga parhjul har. Påfrestningarna i vägen blir därför större.

Den totala fordonstyngden (gross tyngd) som tillåts på det svenska vägnätet kommer med all sannolikhet att ökas innan året är slut från 64 ton till 74 ton. Detta kommer troligen att göras gradvis på vägnätet – att 74 tons fordon tillåts till att börja med på vissa stråk som sedan gradvis utökas. Detta kommer att leda till att långa mångaxliga fordon blir att vanligare på det svenska vägnätet. Om däckkonfiguration samt lufttryck (ringtryck) i dessa fordon skall styras av lagstiftning är inte bestämt.

Från litteraturen framgår det att själva vägkonstruktionen (lagertjocklek samt materialval) har stor betydelse om hur olika däcktyper påverkar nedbrytningstakten. Dock kan det konstateras att när strukturen blir tunnare ökar super singel däcken den negativa inverkan jämfört med parhjul.

VTI har en mobil HVS maskin. Maskinen kan applicera tung belastning på vägkonstruktioner i fullskaliga accelererade försök för att studera vägars respons och nedbrytning.
Ingen undersökning har gjorts i Sverige om och hur super singel däck påverkar vägnedbrytning. I detta projekt föreslås det att använda HVS maskinen till att undersöka olika däcktyper och konfigurationer för att mäta påfrestningarna (responsen) i vanligt förekommande svenska vägkonstruktioner. Via överföringsfunktioner (utmattning samt spårtillväxt) kan sedan nedbrytningstakten skattas för olika däckstyper/konfigurationer.
Sammanfattning 
Däcktyper och däckkonfiguration på den tunga trafiken har ändras i samband med att nya däcktyper lanserats på marknaden. Olika däck och däckkonfigurationer påverkar nedbrytning av vägnätet. I projektet kommer VTI´s HVS maskin att användas för att mäta påfrestningarna (responsen) i vanliga vägkonstruktioner från olika däcktyper för att kvantisera deras nedbrytningseffekt. Mätningarna kan sedan användas med överföringsfunktioner (utmattning och spårtillväxt) för att förutsäga nedbrytningstakten för olika däcktyper.
Förväntat resultat 
Ökad kunskap om olika däckstyper inverkan på nedbrytning av vägar. Direkta mätningar på påkänningar i vägkonstruktioner från olika däcktyper/konfigurationer. Mätningarna kan sedan användas med överföringsfunktioner (utmattning och spårtillväxt) för att förutsäga nedbrytningstakten för olika däcktyper.
En konstruktiv jämförelse fås mellan olika däckstyper/konfigurationer och nedbrytning.
Projektresultaten har stor betydelse för den kommande lagstiftningen om tekniska krav till 74 tons fordon. Projektresultaten kan också användas som underlag för att bestämma vilken del av det statliga BK1-vägnätet som skall upplåtas för BK4 (den nya bärighetsklassen där 74 tons fordon får användas).
Plan för resultatspridning och implementering 
Projektet kommer att redovisas i tidskrifts/ konferensartikel samt i en VTI rapport.
Uppnådda resultat i projektet som beskrivs här kan påverka implementeringen i projektet implementering av ME system för vägdimensionering och nedbrytning (AO 151450100 & ID 5967) som pågår på VTI.
Tidsramar 
2016-01-01 – 2018-12-31