Projekt BVFF - publicerade
 
BVFF nummer: 
2016-025
Projekttitel 
Biomekanisk optimering av stötdämpande beläggning som fallskadeprevention för fotgängare och cyklister
Projektledare/Kontaktperson 
Svein Kleiven
Telefon 
087906448
Utförarorganisation 
KTH
Medutförare 
SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut.
Bakgrund 
Myndighet för samhällsskydd och beredskap (MBS) uppskattar att varje år behöver omkring 2200 fotgängare uppsöker en akutmottagning på grund av olycka som involverat något fordon medan omkring 27 000 fotgängare behöver uppsöka akutvård på grund av fallolyckor i trafikmiljö. Nästan tre fjärdedelar av olyckorna är orsakade av underlaget så som halka pga. snö och is.
Enligt trafa.se steg cyklistens dödsolyckor med 136% mellan 2013 och 2014 och utgjorde 12% av alla trafikdöda . Fotgängare utgjorde 19% av de döda i trafiken. Under 2011 representerade cyklister 41% av alla svårt skadade och bilister 34%. 82% av cyklisternas skador uppkommer vid singelolyckor; av dessa kan 27% kopplas till vägunderhåll och 20% infrastrukturplanering.
Numeriska metoder har länge använts för att beräkna mekaniska konstruktioners styvhet och styrka. En av fördelarna med finita element (FE) metoden är möjligheten att inkludera detaljerad anatomi och komplext materialbeteende. Därför är det möjligt att studera kinematik såväl som påfrestningen på vävnader.
I inomhusmiljö har tester med stötdämpning i golv på särskilda boenden för dementa med mycket hög fallrisk visat att även för denna mycket sköra grupp har stötdämpning en signifikant effekt. I Sverige är större delen av vägbeläggningarna tillverkad av asfalt. Asfalt består mestadels av stenkross sammanbundet av bitumen. Inspirerat av utvecklingen inom lekplatsunderlag sker nu utveckling av stötdämpande material för vägbeläggningar.
Sammanfattning 
Omkring 27 000 fotgängare behöver uppsöka akutvård på grund av fallolyckor i trafikmiljö varje år i Sverige.
Genom finita element (FE) metoden är det möjligt att studera kinematik såväl som påfrestningen på vävnader.
Inspirerat av utvecklingen inom lekplatsunderlag sker nu utveckling av stötdämpande material för vägbeläggningar.
Detta projekt förväntas skapa säkrare tolkning av uppkomstmekanismer i samband med fallolyckor. Målet är att använda anatomiskt baserade 3D-modeller av människokroppen för vuxna, barn av olika åldrar samt äldre för att förutsäga skador på grund av yttre laster. Genom att använda detaljerade FE modeller kan egenskaperna för beläggning och annan skyddsutrustning optimeras så att bättre skydd uppnås.
Förväntat resultat 
Certifieringstest, som kan användas för att utvärdera den falldämpande effekten av stötdämpande beläggning samt ett verktyg för att optimera materialegenskaperna.
Statistiken talar för sig själv och efterlyser större ansträngningar för att skydda barn, vuxna och äldre från fallskador. För första gången kommer detaljerade skadepreventionsverktyg för vuxna, barn i olika åldrar samt äldre att användas. Med tanke på den överrepresentationen av fallolyckor som finns i trafikskadestatistiken, är sådana modeller välbehövliga för att säkerställa ett mer anpassat skydd. Det kommer också att finnas en övergripande ambition att resultaten från forskningen kommer användas direkt i utvecklingsprocessen av t.ex. islagszoner som finns på trottoarer, fotgängarfält och cykelbanor. Ett detaljerat fallskadepredikteringsverktyg skulle utgöra ett kraftfullt komplement till de krockdockor som används idag för experimentell testning och verifiering.
En annan viktig spin-off från projektet är ökad kunskap som fås genom tvärvetenskapligt samarbete mellan medicin, teknik och samhälle. Detta projekt kommer att bidra till forskningsfronten genom nya fallskadekriterier samt detaljerade fallskadepredikteringsverktyg för barn i olika åldrar, vuxna som åldringar.
Plan för resultatspridning och implementering 
Trafikverket, kommuner och landsting samt övriga svenska forskare är den huvudsakliga målgruppen. Avdelningen för Neuronik på KTH har spelat en aktiv roll i det internationella arbetet med att initiera utbyte av kunskap inom biomekaniska området.
Neuronik har redan påbörjat ett Svenskt projekt där vi kommer göra något åt liknande fallskadeproblem inomhus för vår äldre befolkning:
http://www.nyteknik.se/nyheter/innovation/forskning_utveckling/arti...
Vi planerar att presentera våra resultat i internationella konferenser inom skadebiomekanikområdet. Även vetenskapliga publikationer kan ha stor genomslagskraft inom området. Den största genomslagskraften är dock ändå den som görs genom den praktiska implementeringen.
Tidsramar 
20160601-20201231