Projekt BVFF - publicerade
 
BVFF nummer: 
2016-005
Projekttitel 
Cykel och gångbanors kvalitet; omfattningen av lokala ojämnheter
Projektledare/Kontaktperson 
Leif Sjögren
Telefon 
0703218275
Utförarorganisation 
VTI
Medutförare 
Transportstyrelsen
Linköpings kommun
Stockholms stad
Trafikverket
Bakgrund 
Cyklande ska främjas för att skapa bättre miljö (mindre bilåkande) och hälsa. Vidare måste framkomligheten för rörelsehindrade säkras, vilket kanske främst är kopplat till gångvägar. Det kan konstateras att många cykelolyckor är singelolyckor beroende på vägbanans kondition. Metoder finns att mäta friktion och generell ojämnhet. Friktionen är förstås viktig för säkerheten och riskerna för olycka men de generella ojämnheterna är mer kopplad till komfort rörande vibrationer vilket också är viktig men kanske inte för den akuta olycksrisken. Istället kan man konstatera att man behöver en mätmetod och ett mått på lokala ojämnheter för att kunna få ett underlag i vilken omfattning det finns lokala ojämnheter på ett cykelvägnät och på gångvägarna. D.v.s. samma metodprincip kan användas för bedömning på både cykelvägar och gångbanor.
Sammanfattning 
Kännedom om omfattningen av lokala ojämnheter på GC vägnätet saknas. Eftersom de flesta cykelolyckor är singelolyckor kan man anta att vägbanans kondition kan vara en viktig riskkomponent t.ex. friktionen men också löst grus och lokala ojämnheter som dyker upp på oväntade platser. Detta projekt tar fram en definition, mått och mätmetod för lokala ojämnheter på GC vägar därefter genomförs en mätning på ett cykelvägnät för att beskriva omfattningen. Åtgärder för att reducera ojämnheterna ska också tas fram bland annat via råd från kommunens underhållsexpert.
Förväntat resultat 
• Kunskap om omfattning av lokala ojämnheter på GC vägar
• Definition, mått och mätmetod (TRL6-7) (i huvudsak en referensmätmetod (TRL8))
• Förslag på åtgärder att ta bort lokala ojämnheter (TRL9)
• Underlag för produktionsmetod (TRL7)
Plan för resultatspridning och implementering 
Rapport, konferenser eventuellt en artikel i lämplig tidskrift, samt via kommunernas och Transportstyrelsen, TRVs och VTIs kommunikationskanaler.
Tidsramar 
start 2016-01-01 slut 2017-12-31 eller 2 år från start