Projekt BVFF - publicerade
 
BVFF nummer: 
2012-014
Projekttitel 
Hörbara hastighetsdämpande åtgärder: effekt och potential för användning
Projektledare/Kontaktperson 
Susanne Gustafsson
Telefon 
013-204132
Utförarorganisation 
VTI
Medutförare 
-
Bakgrund 
Vägarbetsplatser är mycket riskfyllda arbetsmiljöer där en effektiv reglering av hastighet för passerande trafik är avgörande för personalens säkerhet. VTI har utifrån en kunskapssammanställning avseende nyare metoder för att öka säkerheten vid vägarbetsplatser utvärderat tre fältförsök där åtgärder för att minska hastighet förbi vägarbetsplatser testats (Sörensen & Wiklund, 2011: VTI rapport 698). Åtgärderna var; Intelligent kövarningssystem, Variabla meddelandeskyltar (VMS) vid intermittent vägarbete samt Optiska hastighetslinjer. Dessa bedömdes var och en på sitt sätt ha potential att öka säkerheten vid vägarbeten.
Ny teknik med ITS (intelligenta transportsystem), GPS (global positioning system) och radiomeddelanden innebär att det finns stora möjligheter att i ännu större utsträckning förbättra säkerheten vid vägarbetsplatser genom varnande hörbara åtgärder. En förutsättning är dock att tekniken används korrekt eftersom den annars kan bli alltför distraherande.
I ett pågående körsimulatorprojekt där Annika Jägerbrand är projektledare, har olika typer av förebyggande åtgärder mot viltolyckor testats. I försöket ingår viltvarningsskyltar, ATK-kamera och riktade radiomeddelande. Preliminära resultat visar att den enda förebyggande åtgärd som har signifikant dämpande effekt på hastigheten efter 300-500 m är ett riktat radiomeddelande. Det är troligt att man i framtiden kommer att använda riktade radiovarningar alltmer i olika trafikmiljöer (exempelvis i tunnlar). Det är därför viktigt att kartlägga ifall hörbara varningsmeddelanden går att använda för att vid vägarbetsplatser dämpa passerande fordons hastigheter samt under vilka förutsättningar dessa varningsmeddelanden går att använda.
Sammanfattning 
Vägarbetsplatser är mycket riskfyllda arbetsmiljöer där en effektiv reglering av hastighet för passerande trafik är avgörande för såväl personalens säkerhet som för de förbipasserande själva. Den tekniska utvecklingen inom ITS under senare år har möjliggjort införandet av realtidsstyrd och riktade hörbara varningsmeddelanden. Det finns stor potential att hörbara meddelanden kan ha en större hastighetsdämpande effekt än vad man antagit hitintills, men detta har inte uppmärksammats i någon större omfattning. Det är därför viktigt att utreda och kartlägga potential och effekter av hörbara meddelande, liksom att studera praktisk tillämpning, före användandet förbi vägarbetsplatser. Målet med det sökta projektet är att hitta och utvärdera metoder som varnar med hjälp av ljud och som effektivt sänker förbipasserandes hastigheter vid vägarbetsområden, med inriktning på metoder som fungerar i realtid.
Projektet omfattar en state-of-the art/kartläggning av befintliga studier, annan information och forskning, samt en praktisk utvärdering av potentiell användning vid vägarbetsplatser. Projektet kommer att ha stor relevans för den framtida användningen av både befintliga och nya tekniker för meddelanden i realtid till trafikanterna vid vägarbetsplatser.
Förväntat resultat 
Användningen av radiomeddelanden har etablerats i Sverige vad avser olyckor, utryckningar och väglag. Den teknik som används kallas Traffic Message Channel (TMC), vilket är en teknik för att sända textbaserad trafikinformation på FM-bandet. Systemet baseras på numrerade geografiska referenspunkter i kombination med text och tidsuppgifter. För att kunna ta emot dessa meddelanden behöver man vanligen en bilradio eller en GPS-mottagare som stödjer RDS-TMC. En GPS-mottagare kan vanligen beakta TMC-informationen i sin ruttplanering och föreslå andra vägar än normalt om så är fördelaktigt. I Sverige använder Trafikverket RDS-TMC för trafikinformation.
Det är troligt att man i framtiden kommer att använda riktade radiovarningar alltmer i olika trafikmiljöer (exempelvis i tunnlar). Detta projekt kommer att kartlägga ifall ljudvarningsmeddelanden går att använda i Sverige och har önskvärd effekt för att i realtid informera om vägarbeten och därmed dämpa passerande fordons hastigheter vid vägarbetsplatser samt under vilka förutsättningar dessa varningsmeddelanden går att använda.
Projektet förväntas utmynna i konkreta råd för en säkrare arbetsmiljö vid vägarbetsplatser men också i ökad säkerhet för trafikanter genom användning av teknik för av meddelanden i realtid.
Plan för resultatspridning och implementering 
Litteraturstudien omfattar en analys av både teoretiska och praktiska studier som vid dagsläget föreligger. Dessa kompletteras med en praktisk utvärdering av VTI med ett antal fordonsförare som kör förbi vägarbetsplatser och testas med ljudvarningar för att få ytterligare information om implementeringsgrad och potential för användning i verkligheten, exempelvis kommer vi att fråga förarna hur de upplever ljudvarningen.
Problemet med olyckor och höga hastigheter och olyckor vid vägarbetsplatser faller inom Trafikverkets ansvarsområde. Eftersom Trafikverket också ansvarar för TMC-tjänsten kommer vi redovisa resultaten för berörda på Trafikverket vid ett speciellt anordnat seminarium.
Inom tätorter förekommer givetvis också vägarbetsplatser på det kommunala vägnätet, varför det finns ett intresse även i kommuner. Andra intresserade kan vara tillverkare och entreprenörer. Projektet redovisas därför skriftligt i form av en VTI- publikation samt muntligt vid en nationell konferens t.ex. Transportforum 2014. Resultaten får på detta sätt en spridning även till andra intressenter.
Projektansökan har förankrats hos Johan Holmgren, Trafikverket. Han har läst igenom projektansökan och inte haft några kommentarer eller synpunkter utan tycker det ska bli intressant att se vad projektet kommer fram till. Sten Vickberg, Trafikverket som är kontaktperson för problemområdet har också fått ansökan för kännedom.
Tidsramar 
-