Projekt BVFF - publicerade
 
BVFF nummer: 
2012-078
Projekttitel 
Utveckling av en avancerad AFM-metod för mätning av adhesionskrafter hos bitumen för förbättrad karaktärisering av dess fuktskadepotential
Projektledare/Kontaktperson 
Åsa Laurell Lyne
Telefon 
08-7908701
Utförarorganisation 
KTH
Medutförare 
-
Bakgrund 
Skador till följd av inträngande vatten och fukt i asfalt leder ofta till för tidig nedbrytning. För tidig nedbrytning kan ske genom att vatten tränger in i bitumen och förorsakar kohesionsförlust eller genom att vatten tränger in mellan bitumen och stenmaterial och förorsakar adhesionsförlust. Den senare förlusten kallas för stripping och kan beskrivas som avskalning av bitumenfilm från stenytor. Kohesion är den molekylära vidhäftning som finns mellan två lika kroppar vid nära kontakt och adhesion är den molekylära adhesion (vidhäftning) som finns mellan två olika kroppar vid nära kontakt. Adhesionskraften kan exempelvis mätas med hjälp av ’Atomic Force Microscopy (AFM)’.
Sammanfattning 
Med kännedom om de i asfalt ingående materialens egenskaper finns förutsättningar för att kunna förutspå dess vidhäftning och vattenkänslighet.
Förväntat resultat 
Hur resultatet ut?
1. Framtagen standard för mätning av adhesionskrafter hos bitumenmaterial.
2. Genomsnittligt adhesionsvärde för enskild bitumenprodukt baserat på viktat medelvärde.
3. Topografibilder sammankopplade med adhesionsdata och Young’s modul.
4. Diskussion kring typ av adhesionkrafter genom vetenskapligt resonemang samt analys av kraftkurvor från interaktion med tip samt i mån av medel interaktion med prob.
Resultatets användningsområde: Användningsområdet är specifikt inriktat på att öka förståelsen för bitumenmaterialets vidhäftningsegenskaper. Avsikten är att med kännedom om ingående materials egenskaper kunna dimensionera asfaltslagret med avseende på beständighet och att förutspå tendens till vidhäftning och vattenkänslighet.
Beskriv projektets tillskott i förhållande till dagens State-of-the-art/-practice:
• Tillskottet till dagens AFM är att det är möjligt att mäta topografi, adhesion (vidhäftning) och Young’s Modul på en och samma yta med hjälp av AFM QNM.
• Dessutom avses att ta fram en mätmetod/standard för att mäta adhesionskrafter hos bitumen vilket är helt nytt.
Plan för resultatspridning och implementering 
Beskriv vilka åtgärder som tas inom projektet för implementering och på vilket annat sätt resultatet ska hanteras för att uppnå maximal nytta med projektet. I detta projekt avses att ta fram en metod för att kunna ranka de olika bitumenmaterialen utifrån deras inbördes adhesionsförmåga och vattenkänslighet.
Vilka är problemägare och hur sker kontakterna? Problemägare är Trafikverket, materialägare och medverkande deltagare.
Åsa och Viveca träffas regelbundet samt möten sker med referensgrupp vid behov under projektets gång.
Beskriv konkret output i form av rapporter, seminarier, regelverk, utbildning, etc.: Konkret output kommer att levereras i form av vetenskapliga artiklar, avhandling och presentationer på branschdagar som Metoddagen.
Tidsramar 
-