Projekt BVFF - publicerade
 
BVFF nummer: 
2015-024
Projekttitel 
Kontrollmetoder för kvalitetssäkring av mätmetoder
Projektledare/Kontaktperson 
Leif Sjögren
Telefon 
0703218275
Utförarorganisation 
VTI
Medutförare 
TRV,VTI, Experter inom respektive område
Referensgrupp: mätutförare, leverantörer av utrustningar
Metodgruppen Oförstörande mätning
Bakgrund 
I ett modernt vägunderhåll är det är nödvändigt att inventera vägars och särskilt vägytans tillstånd. Inventeringen måste ske med säkra och objektiva metoder som väl beskriver önskade egenskaper. Av stor vikt är att man har kontroll på med vilken noggrannhet data sparas. Data ska ses som en investering då den bland annat ska användas som underlag för prognosmodeller som kan sträcka sig över långa tider, 8-10 år. För att anses som en säker mätmetod behöver den utföras i trafikfart men ändå måste insamlad data behålla en given noggrannhet. I andra fall vid dagligt underhåll kan mätmetoder utnyttjas för att planera och styra. I dessa fall kan en mindre noggrannhet eventuellt tillåtas. Nya utmaningar som klimatförändring, hälsoaspekter och andra nya förutsättningar och politiska krav kräver en pro-aktiv inställning till den tekniska utvecklingen för att möta dessa krav. Möjligheten till att forska och utveckla indikatorer som möter kraven kräver mer och mer detaljerade data. Den tekniska utvecklingen gör ständigt nya innovationer tillgängliga. Det är nu dags att modernisera och utnyttja de tekniska framsteg som har gjorts för att få bättre underlag för forskningen rörande tillståndsbeskrivning av vägar.
Existerande mätsystem och metoder behöver på ett organiserat sätt testas och klassificeras vad gäller kvalitet, dvs en sorts certifieringsverksamhet behövs. En del mätsystem/metoder har redan en medans andra saknar en eller har en bristfällig metod.
Ett mätinstrument måste ha två grundläggande egenskaper för att vara användbart. Det första är att instrumentet måste vara repeterbart, dvs vid upprepad mätning av samma signal ge samma mätresultat. Den andra egenskapen är att instrumentet mäter den storhet det är avsett att mäta. Vi brukar kalla denna validitet. Data kan anses av acceptabel kvalitet om den korrekt följer en given standard samt att den korrekt avspeglar ämnad användning.
Idag finns och utvecklas det mängder med mätmetoder tack vare tillgängligheten, den snabba tekniska utvecklingen och låga kostnaden för sensorer och system t.ex. smartphones. Samtidigt har man insett vikten av mätdata och särskilt behovet av mätdata med känd kvalitet (t.ex. livscykel utredningar och kontraktsuppföljningar). I vägsammanhang är detta särskilt viktigt då en vägs eller vägbeläggnings livslängd kan vara mellan 5 till 20 år eller mer. I takt med ökade krav t.ex. miljöfrågor och kostnadseffektivisering skapas nya behov som kräver övervakning. Det är också önskvärt att ha en fungerande marknad av mätaktörer och system beredda att vidareutveckla, effektivisera och möta nya utmaningar.
Huvudsyftet är att underlätta för Trafikverket att åstadkomma och uppfylla sina nödvändiga kravformuleringar
säkerställa att Trafikverket får rätt funktion och kvalitet från sina leverantörer
säkerställa att Trafikverket tillhandahåller en säker och robust anläggning
kunna åberopas i kontrakt
vara möjliga att verifiera
vara möjliga att kostnadsuppskatta

En genomgång av befintliga mätsystem, vad de används till, behovet, aktualitet och framförallt hur de kvalitetssäkras. Finns gemensamma punkter? Leda till ett förslag på referenssystem för fastställande av teknisk kvalitet, en process och metod för ”certifiering” av samtliga identifierade mätmetoder. Den branschgemensamma Metodgruppen har påbörjat ett arbete att kartlägga vilka standarder som finns. VTI har genomfört flera avancerade upphandlingar av vägytemätningar (i huvudsak jämnhet) där målet är att säkra kvalitet hos mätmetoderna och operatörernas utförande. Detta är en bra grund för fortsatt arbete med att föreslå procedurer för andra metoder som friktionsmätning, georadarmätning och fallviktsmätning.
Sammanfattning 
Projektet innebär utveckling och förslag till kontrollmetoder för kvalitetssäkring av mätmetoder. För att möta kraven på tillförlitliga prestanda av utförande av åtgärder eller nybyggnad och som underlag för långsiktig planering behövs tillförlitliga data med tillräcklig noggrannhet. Oberoende om ett kontrakt innebär funktionskrav eller detaljerade krav ska detta övervakas med tillförlitliga metoder. Existerande mätsystem och metoder behöver på ett organiserat sätt testas och klassificeras vad gäller kvalitet, dvs. en sorts certifieringsverksamhet behövs. En del mätsystem/metoder har redan en kontrollmetod och andra saknar eller har en bristfällig metod. Ofta beskrivs systemets kalibrering som en kontrollmetod vilket är felaktigt. Metoderna måste vara förankrade i regler och krav, både i nationella som europeiska standarder. Metoderna måste också vara accepterade av inblandade aktörer. Detta förslag begränsas till att hantera tillståndsmätning via vägytemätning, vägmarkeringsmätning och friktionsmätning och utnyttja synergier och där det är möjligt samordna dessa.
Förväntat resultat 
Resultatet av projektet kommer att vara förslag på metoder för kontroll och exempel på möjliga certifikat för godkända leverantörer av specificerade mättjänster. I detta projekt hanteras vägytemätning, friktionsmätning samt vägmarkeringsmätning. En första formell och av Trafikverket auktoriserad verksamhet för godkännandekontroll hos VTI skapas.
Note: I arbete ingår att beskriva en accepterad nomenklatur för en kontrollverksamhet.
Plan för resultatspridning och implementering 
Förutom att information sprids via det referensgruppsnätverk som är tänkt att bildas kommer resultatet att spridas via en informationsyta på internet samt vid lämpliga träffar och möten, t.ex. vid den branschgemsamma Metodgruppens möten.
Tidsramar 
Hösten 2015 till och med 2016