Projekt BVFF - publicerade
 
BVFF nummer: 
2018:2-17
Projekttitel 
Nyttiggörande av tillgänglig tillbuds- och olycksstatistik genom samverkan för ökad säkerhet och framkomlighet vid vägarbetsplatser
Projektledare/Kontaktperson 
Sonja Forward
Telefon 
013 - 2041333
Utförarorganisation 
VTI
Medutförare 
Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande (NTF)
Bakgrund 
Entreprenörer bedriver systematiskt arbetsmiljöarbete. Information om olyckor och tillbud sparas i olika databaser, med syftet att få kunskap om orsakerna och för att säkerställa att händelserna inte upprepas. Ett problem är avsaknad av samordnad och grundlig utredning för att ta fram denna kunskap (1). Rutinerna är bristfälliga för olycks- och incidentrapportering samt för åtgärder, uppföljning och återkoppling (1). En sammanställning av olyckor och tillbud visade hur nationell insamling av sådana data kan läggas upp (2). Andra studier visar att information och motivation bland de anställda kan vara bristfällig (3, 4). Vidare poängteras från entreprenörshåll att samarbetet mellan olika aktörer behöver förbättras. Nyttan av rapporteringen måste lyftas, annars riskerar den att nedprioriteras.
Säkerhet vid vägarbete kan ses både ur trafikantperspektiv och arbetsmiljöperspektiv. Trafikanters beteende men även säkerhetskulturen inom ett företag kan bidra till eller motverka problemen. Attityder, normer, uppfattningar och värderingar är viktiga på alla nivåer i organisationen och bland trafikanter.
Även okunskap kan vara ett problem. Det kan exempelvis finnas okunskap hos arbetsgivare om olycksorsaker och lämpliga metoder att förbygga olyckor samt okunskap hos personal om föreliggande risker (3). Personalen kan ha otillräcklig information om systemet, samtidigt som arbetet ska anpassas till de ekonomiska ramarna (5).
Även i internationell jämförelse märks de svenska problemen gällande insamling och rapportering av data från arbetsrelaterade trafikolyckor, där Sverige är på plats 12 av 25 europeiska länder (6).
Sammanfattning 
Insamling och rapportering av data från arbetsrelaterade trafikolyckor i Sverige har halkat efter andra europeiska länder. Sverige ligger på plats 12 av 25. Frågan är om det kan kopplas till bristande rapportering av tillbud/olyckor vid vägarbetsplatser eller av att man inte drar lärdom av det som rapporteras. Projektet syftar till ökad kunskap om och nyttiggörande av olycks-/tillbudsrapporter samt stimulerande av företagssamverkan. Målet är säkrare vägarbetsplatser – för både vägarbetare och trafikant – genom kontinuerlig erfarenhetsåterföring och kunskapsökning. I projektet involveras entreprenörsföretag, opinionsbildare, forskningsinstitut, försäkringsbolag, fackförbund och branschorganisationer.
Förväntat resultat 
Projektet förväntas bidra till ökad säkerhet vid vägarbeten, för såväl trafikanter som vägarbetare. Det sker genom att identifiera framgångsfaktorer och hinder för att nå säkra vägarbetsplatser. Ökad kunskap erhålls om datainsamling, dataklassificering, olyckstyper och direkta såväl indirekta orsaker till tillbud och olyckor i samband med arbete i vägområdet. Kunskaperna nyttiggörs inom företagen och kan även användas vid upphandling och kravspecificering. Genom projektet stimuleras dessutom samverkan, dels mellan entreprenörsföretagen men också mellan olika aktörer i byggprocessen, vilket gör att gemensamma problem och kan finna lösningar. Erfarenhetsutbytet ger underlag till effektiva åtgärdsplaner och idéer om hur planerna ska spridas och implementeras. Där läggs också grunden för långsiktigt arbete för ökad säkerhet. En förhoppning är att arbetet även kan leda fram till en avsiktsförklaring som visar hur arbetet säkras framöver. Därigenom hoppas vi bidra till bättre rapportering och bättre utnyttjande av de rapporter som kommer in, effektivare åtgärder och säkrare trafik. Projektet förväntas också bidra till bred spridning av projektresultaten genom alla de kanaler som engageras på olika sätt i projektet. Därmed nås ökad förståelse för nödvändiga åtgärder.
Plan för resultatspridning och implementering 
NTF kan – tillsammans med övriga aktörer - sprida resultat och öka förståelsen för nödvändiga åtgärder. Bred samverkansplattform säkerställer att resultat implementeras.
Projektet presenteras på ”Vägdagen 2019”. Resultaten förankras vid Workshops med expertgrupp, referensgrupp och andra aktörer plan för säkerställande av fortsatt arbete tas fram. Studien redovisas på ”Vägdagen 2020”. En avsiktsförklaring som visar hur arbetet säkras framöver undertecknas, vilket borgar för fortsatt engagemang från branschen. Pressmeddelande skickas ut i samband med detta. Slutresultat publiceras i VTI-rapport. Pressmeddelanden skickas ut. Texter publiceras hos olika aktörer såsom NTF och SBUF. Presentation hålls på nationell trafiksäkerhetskonferens.
Tidsramar 
VTI, Tomas Svensson, Generaldirektör, 581 95 Linköping (tomas.svensson@vti.se; 013 - 204069)